Verem Savaş Haftası Hakkında Bilgi

Verem Harp Haftası ne zamandır? Verem Harp Haftasının anlam ve önemi, Verem hastalığından korunma yolları hakkında bilgi. VEREM SAVAŞ EĞİTİ...

Verem Harp Haftası ne zamandır? Verem Harp Haftasının anlam ve önemi, Verem hastalığından korunma yolları hakkında bilgi.



VEREM SAVAŞ EĞİTİMİ HAFTASI

“Ocak ayının ilk pazartesi günü adım atar.”



insan sağlığını bozan birçok hastalıklar vardır. Bunların en yaygın ve öldürücü olanlarından birisi veremdir. Verem vücudun çeşitli organlarında ortaya çıkar vfe bulunmuş olduğu organın adını alır: Akciğer veremi, kemik veremi, beyin veremi benzer biçimde. Vereme “ince hastalık” da denir.



İyi beslenmemek, aşırı bitkinlik, veremli hastanın yakınında bulunmak, eşyasını kullanmak, öpmek, bardağından su içmek, veremli ineğin sütünü kaynatıp da olsa içmek, etini yiyecek, kirli havalı ve sağlıksız yerlerde bulunmakla verem hastalığına tutuluruz. Ruhsal çöküntü, üzüntü, vücudun direncini azaltır. Hastalığı çağırır.



Verem mikrobu 1882’de Alman bilgini Robert Koch tarafınca bulunmuştur. Bu yüzden verem mikrobuna “Koh basili” denir. Mikrobu bilinince hastalıkla savaşmak kolaylaşmıştır. BCG aşısı vereme karşı vücudu korur. Penisilin adında olan ilâçlar tedavide iyi netice verir.



Vereme tutulan bir insanoğlunun vücut ısısı 39-40 dereceye yükselir. Devamlı öksürür, terler, zayıflar, iştahı kesilir, göğüste ağrı ve çarpıntı olur. Sesi kısılır, nefesi daralır.



Vereme tutulan şahıs gecikmeden doktora gitmeli; kan tahlili yaptırmalı, film çektirmelidir. Provantoryumda, sanatoryumda iyi bir tedavi görmelidir. Temiz, güneşli düzgüsel ısıdaki bir odada bir buçuk iki ay dinlenmelidir. Hekim denetiminde perhiz yapmalı; çeşitli ve besleyici yiyeceklerle güçlenmelidir.



Cumhuriyet’imizin kuruluşunun ilk yıllarında ulusumuz çok bitkin ve bitkin düştü. Halkımız iyi beslenemedi. Verem hastalığı yok yayıldı. Bu yüzden yüzbinlerce insan, bilhassa gençler ve çocuklar verem hastalığından yaşamını yitirdi. 1923’te İstanbul’da Verem Harp Dispanseri, 1924’te Heybeliada Sanatoryumu açıldı. Sonraları her ilimizde, ilçelerimizde gönüllü çalışan Verem Harp Dernekleri kuruldu. Bu dernekler verem taraması yaptılar, hastalık taşıyan yurttaşları tedavi ettiler. Sıhhatli olanlara koruyucu BCG aşısı yaptılar. Afişler, broşürler bastırıp halkı verem mevzusunda aydınlattılar. Böylece verem hastalığının kökü kazındı.



Sadece son yıllarda hastahanelere başvuran yurttaşlarımızda verem hastalığının çokça görüldüğü belirlendi. Verem; yoksul olmanın, fena beslenmenin, temizlik şartlarına uymamanın göstergesidir.



Verem hastalığına tutulmamak için:



1. Dengeli ve iyi beslenelim.

2. Açık hava, güneş, bolca besin alalım.

3. Tertipli spor yapalım.

4. Kendimizi yersiz üzüntülere kaptırmayalım.

5. Verem bulaşıcı (sari) bir hastalıktır. Hastalardan uzak duralım.

6. İçki, sigara, kumar vb. fena alışkanlıklardan uzak duralım.

7. Verem aşısı olalım.

8. Terli iken soğuk su içmeyelim.

9. Soğuktan korunalım.

10. Sütü iyice kaynatıp içelim.

11. Temizliğe çok ehemmiyet verelim.

12. Yılda bir kez sıhhat denetiminden geçelim.

13. Aşırı bitkinlikten ve uykusuzluktan kaçınalım.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Verem Savaş Haftası Hakkında Bilgi
Verem Savaş Haftası Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/verem-savas-haftas-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/verem-savas-haftas-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content