Veri Nedir : Veri, “bir sonuca varabilmek için lüzumlu olan ilk bilgi†ya da “…anlam çıkartmada ya da sonuca varmakta kullanılan ni...
Veri Nedir : Veri, “bir sonuca varabilmek için lüzumlu olan ilk bilgi†ya da “…anlam çıkartmada ya da sonuca varmakta kullanılan nicelikler, vakalar, kayıtlar ya da sayı kümeleri†olarak tanımlanabilmektedir. Öteki bir tanımla veri, hemen hemen işlenmemiş kayıtlardır. Veri gözlenen ve kaydedilen “şey†dir.
Veri Türleri
1. Olgusal Veriler
Kişisel yargılardan bağımsız olarak mevcud, her insanın üstünde anlaşabildiği türden gözlenebilir ölçütleri olan gerçeklerdir.
2. Yargısal Veriler
Olgusal özellikte olmayan diğeri tüm verilerdir. Bu veriler öznel olup, ek olarak yorumu gerektirirler. Bir çok sosyolojik ve ruhsal özellikler bu türden verilerle belirlenebilmektedir. Yargısal veriler mevzusunda görüş, fikir ve tutum kavramları karşımıza çıkmaktadır.
Görüş, kişisel olup, kişilerin belirli mevzular hakkında neler düşündüklerinin bir ifadesidir. Fikir ise, bir işin bir işi için kabul edilen umar ya da aranan sonuçtur.
Tutum, bireylerin, belirli uyarıcılar karşısında bırakıldıklarında şu ya da bu şekilde tepkide bulunma, harekete hazır olma durumudur. Tutumlarda görüşler benzer biçimde kişisel olup ek olarak yorumlanmak zorundadır.
Veri Kaynakları
Veri kaynaklarını temelde üç ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar insanoğlu, belgeler ve canlı cansız diğeri varlık ve kalıntılardır.
1. İnsanlar: Araştırmacı, bir çok kez, istediği verileri elde edebilmek için, kişilere başvurmak zorunda kalır. Veri membaı olarak kullanılacak kişilerin seçimi çok önemlidir. Aranan bilgiye ya da deneyime haiz olmayanlara başvurmak vakit ve enerji kaybı yanında farkına varmadan yanlış yorumlara da niçin olabilmektedir.
2. Belgeler: Bilgi birikiminin en güvenilir yolu belgelerin kullanılması yöntemiyle olmaktadır. Belgeler bir anlamda geçmişin aynası gibidir. Araştırmacıların aramış olduğu yazılı ve basılı belgelerden bir çok, kamu ya da hususi şahıs ve kuruluşlara ilişkin olan kitaplık ve belgelerde bulunur.
3. Canlı ve cansız diğeri varlık ve kalıntılardır: Ek olarak, araştırılan mevzuya olan fiziki yakınlıklarına bakılırsa de, veri kaynakları, birincil (orijinal) ve ikincil (orijinal olmayan) olmak suretiyle iki grupta toplanır. Araştırmada genel kaide birincil veri kaynaklarına ulaşmaktır.
Veri Nedir ? (Özet)
1. Bir araştırmanın, bir münakaşanın, bir muhakemenin temeli olan ana öge, muta, done: İstatistik veriler.
2. Bir sanat eserine ya da bir edebî esere temel olan ana ilkeler: Bir romanın verileri.
3. Gözlem ve deneye dayalı araştırmanın neticeleri: İstatistik veriler.
4. (Bilgi), data: "Eldeki tüm veriler, sızmadan ilkin gene dayanamayıp onu aradığımı gösteriyor." -E. Şžafak.
5. (Matematik); Bir problemde malum, belirtilmiş anlatımlardan bilinmeyeni bulmaya yarayan şey.
6. (Bilisim); Olgu, kavram ya da komutların, haberleşme-iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimsel ve uzlaşımsal bir vizyonu. Elverişlilik, kişiler ya da özdevimli makinelerle haberleşme-iletişim, yorum ya da işleme uygunluk biçiminde düşünülür.
YORUMLAR