Verim; bir şeyden alınan, ya da eldedilen işin, ona verilen ya da uygulama edilen işin yüzde ya da kat olarak ifadesidir. Bir kaldıraçı itin...
Verim; bir şeyden alınan, ya da eldedilen işin, ona verilen ya da uygulama edilen işin yüzde ya da kat olarak ifadesidir. Bir kaldıraçı itince, makinaya bir iş yaptırmış oluyorsunuz. Bir makaranın ipini çektiğinizde, makinaya bir iş yaptırmış oluyorsunuz. Herhangi bir makinaya bir iş yaptırmak için ona ne olursa olsun bir iş yapmak (enerji uygulamak) zorundasınız. Makina bu işi daha kullanışlı bir işe dönüştürür. Bu durumu yaparken de kuvvetin sertliğini, yolunu ve hareket doğrultusunu değiştirir. Bir makinadan elde edilmiş kullanışlı iş, daima verilen işten daha küçüktür. Niçin? Verilen işin bir bölümü sürtünmeyi yenmekte kullanılır. Alınan işin verilen işe oranı, bir makinanın verimi olarak tanımlanır. Yüksek verim, verilen işin çoğunun makina tarafınca kullanışlı işe dönüştürülmesi anlamına gelir. Az verim, verilen işin bir kısmının kaybolduğunu ve kullanışlı bir işe dönüştürülemediğini gösterir. Verim daha ziyade yüzde olarak anlatılır. Bir makinanın verimini nasıl fazlalaştırabilirsiniz? Verim sürtünme azaltılmak suretiyle arttırılabilir. Zımparalama ya da yağlama bir yüzeyi parlatır ve sürtünmeyi azaltır. Gresleme ya da yağlama suretiyle makinaların çoğunda sürtünme azaltılır. Bisiklet tekerlekleri ya da başka makinalardaki bilya yatakları yağlanarak sürtünme azaltılır. Verimi çoğaltmak suretiyle tabii kaynakların korunması mühim bir aşama sayılır, verim arttıkça tabii kaynakların mesela petrol ve kömür vs. daha az kullanılması söz mevzusu olur. Verim azaldıkça da israf artar. Bu anlamada verimsizlik yitik anlamına gelir.
Verimin hesaplanması
Verim çoğu zaman yüzde ile anlatılır. Verim, yüzde olarak hemen aşağıdaki formülle hesaplanır. Verim (yüzde) = Alınan iş / Verilen iş x 100 Örnekler: 1. Bir kişi bir makinaya 25 newtonluk iş ile ona 20 newtonluk iş yaptırıyor. Bu makinanın verimi yüzde kaçtır? Cevap: Verim = 20 x 100 / 25 = 2000/ 25 = 80 = % 80 olarak bulunmaktadır. 2. Bir ziraatçi tarlasına 360 kilo. buğday ekmiş, sürem sonunda tarlasından 1.080 kilo buğday hasat etmiştir. Bu durumda tarlasının buğday verimi ne kadardır? Cevap: Verim = 1.080 x 100 / 360 = 108.000 / 360 = 300 = % 300 olarak bulunu. Başka bir ifade ile, "verim, 1'e 3 olmuştur", diye de ifade edilebilir.
YORUMLAR