Yakma Nedir?

YAKMA a. Yakmak eylemi. —Berberi. Kırık ve yıpranmış saçları temizlemek için saçı tutamlar halinde burarak hususi bir mum alevin...

YAKMA a. Yakmak eylemi.


—Berberi. Kırık ve yıpranmış saçları temizlemek için saçı tutamlar halinde burarak hususi bir mum alevinden geçirme.





—Boyac. Boya ve cila katmanlarını mekanik olarak temizleme yöntemi. (Çoğu zaman bir pürmüş lambası ile gerçekleştirilir ve bıçakla kazınarak tamamlanır. Bu işlem kolayca yangına yol açabileceğinden daima uygulanamaz, ek olarak yüzeyde bazı zedelenmelere de niçin olur.)


—Camc. Cam sanatında asitle meydana getirilen bir süsleme tekniği. (Hidroflorik asitle cam üstünde buzlu ya da delikli bir yüzey elde edilir.)


—Petr. san. Petrolün ihtiva ettiği ve atmosferde açığa çıkan yanıcı artık gazları bacada yakmaya dayanan işlem. (Bu işlem, yenilenemeyen büyük bir enerji yitirilmesine yol açtığından gitgide terk edilmektedir.) || Bacada yakma, atmosferde açığa çıkan yanıcı bir gazı, bilhassa de petrolün ihtiva ettiği ve kuyudan çıktıktan sonrasında verimli bir kullanım olanağı sunmayan organik gazı, petrol üretimi esnasında yakmaya dayanan güvenlik önlemi. || Yerinde yakma, akışkanları ve hazne kayacı ısıtmak ve üretimi çoğaltmak için yataktaki ham petrolün çok azca bir miktarını yakarak, petrol çıkarmada kullanılan ısıl yöntem. (Bir kuyunun yakınındaki petrol oluşumu yakıldıktan sonrasında, devamlı olarak hava püskürtülerek yatak içindeki yanan bölümün genişlemesi ve yer değiştirmesi sağlanır. Açığa çıkan ısı, petrolü akışkanlaştırır ve üretim kuyularına doğru yer değiştirmesini kolaylaştırır. Yeraltında yakma, kömürü yerinde gazlaştırmada ya da bitümlü şistleri yerinde işletmede de kullanılır.)


—Seram, isli yakma, sırlı fırınlama esnasında alevin isli yanması vakası. (Reçineli bir odun kullanıldığında, fırın içinde meydana gelen yükseltgen ortam, indirgen bir ortama dönüşerek renkler ve sır üstünde tesir yapar.)


—Süslem. Bazı tüylere, bilhassa devekuşu tüyüne asit uygulayarak, yer yer yalnız sap kısmının kalmasını elde eden işlem. (Bu işlem horoz ve kaz tüyleri şeklinde ucuz tüyleri, kıymetli tüyler şeklinde göstermeye yarar.)


—Ziraat. Ekin saplarının, kuru otların, çalıların, anızların ateşle yok edilmesi. (Bk. ansikl. böl.)


—Ziraat ve Bot. Yakma ile çözümleme, bitkisel bileşenlerin mineralleştirilmesine dayanan çözümleme şekillerinden biri.


—Tekst, ipliklerin ya da dokumaların görünümlerini iyileştirmek için, yüzeylerindeki havları ve kısa lifleri yakarak yok etmeye dayanan işlem. || Yakma makinesi, çoğu zaman beyazlatılmamış dokumaların ön ve arka yüzeylerindeki havları yakmada kullanılan ve elektrikle ya da gazla ısıtılan hususi brülörlerle donatılmış makine. || Yakma memesi, iplik ve dokumaları yakmada kullanılan yakma makinelerinde, alevin çıkmış olduğu lüle.


♦ sıf. Yakarak, yakma ile elde edilmiş. Yakma fotoğraf.


—ANSİKL. Çevrebil. Ev çöpleri için, tutuşan katman arasından hava geçmesini elde eden ızgaralar kullanılır. Erirken ızgaraları yıpratan endüstri artıkları, boylamasına havalandırmalı döner fırınlarda yakılır. Tortular, basar fırınlara, döner tabanlı fınn- lara ya da yükselen bir sıcak hava akımıyla yayılım halinde tutulan yüksek sıcaklıktaki kumdan oluşan "akışkan yataklar' 'a atılır.


—Ziraat. Yakma bilhassa hasat sonunda kalan sapları yok etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu uygulamanın, vakit kazanma haricinde başka yararları da vardır: toprağın işlenmesini kolaylaştırma, bazı asalaklara karşı cenk. Fakat sapların acele yanması ve anızların yanmasındaki düzensizlik genel olarak yakmanın tesirini sınırlar. Sakıncaları da küçümsenmemelidir: çevre için zararları, gömme ile yararlı olabilecek ya da işletme haricinde kullanılabilecek organik maddelerin kaybı, yanma esnasında mineral elemanların (azot, karbon) bir kısmının yitimi.
Kaynak: Büyük Larousse







  • AoA DVD Copy - Gelişmiş DVD Kopyalama ve Yakma Aracı


yakma ingilizcesi
  • burning








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yakma Nedir?
Yakma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yakma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yakma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content