Yaratılış Nedir?

YARATILIŞ a. 1. Yaratılmak eylemi ya da şekli. 2. Tekvin (bu mealde büyük harfle yazılır), —Ed. ve Mit. Evrenin nasıl oluştuğunu,...

YARATILIŞ a.

1. Yaratılmak eylemi ya da şekli.

2. Tekvin (bu mealde büyük harfle yazılır),





—Ed. ve Mit. Evrenin nasıl oluştuğunu, insanoğlunun ve yeryüzündeki varlıkların nasıl meydana geldiğini gösteren destan.(Bk. ansikl. böl.)


—isi. Her şeyin Tanrı tarafınca yoktan var edilişi inancı. (Bk. ansikl. böl.)


—Ormana Bir ağacın türlü çevre etmenlerine (iklim, toprak, başka ağaçlar) tepkisini belirleyen karakterlerin tümü. (Yaratılışlarına bakılırsa ağaçlar nazik ya da her iklime dayanıklı, büyük bölümü bir arada ya da dağınık diye nitelenirler.)


—ANSİKL. Ed. ve Mit. Türkler'in yaratılışla ilgili inanışlanna yer veren bir destan W. Radloff tarafınca Altay Türkleri içinde derlendi. Buna bakılırsa ilk başlarda yalnız Tann Kayra Han ve uçsuz bucaksız su vardı. Suda imgesel beliren Ak Ana, Tanrı'ya "Yaratl†dedi. Tanrı kendisine benzer Şahıs'yi yarattı, ikisi "iki kara kaz gibi†suyun üstünde uçuyordu. Şahıs daha yüksekte uçmaya kalkınca Tanrı onun uçma enerjisini aldı. Tann'nın talimatıyla Şahıs'nin suyun dibinden çıkardığı toprak dünyayı oluşturdu; ağzına gizlediği topraktan ise bataklıklar, tepeler oldu. Tanrı ışık dünyasından kovduğu Şahıs'ye Erlig (şeytan) ismini verdi. Dokuz dailı bir ağaçtan değişik insan toplulukları türedi, insanları fena yola kışkırtan Erlig, dünyanın en alttaki karanlık katına sürüldü. Tanrı 17'nci kat gökten evreni yönetmeye başladı; 7'nci katta Gün Ana, 6'ncı katta Ay Ana yer aldı. Bu geç dönem efsanesinde şamanizmle beraber buddhacı, manici, hıristiyan ve İslam kökenli inançlar bir arada yer almıştır.


—ikonogr. Dünyanın yaratılışı, Viyana Tek- vini'nin minyatürlerinde (VI. yy.), Venedik' teki San Marco bazilikası'nın bizans üslubundaki mozaiklerinde ve gotik katedrallerin taçkapılannı süsleyen kabartmalarda (Lyon, Rouen) canlandınlmıştır. Ghiberti, Floransa vaftiztıanesi kapısını süsleyen ilk kabartmada insanoğlunun yaratılışı temasını işlemiştir. Michelangelo'nun Sistina capellası'ndaki (Yaratılışın altı gününü ele alan eksiksiz çevrim) ve Raffaello'nun Vatikan loggiaları'ndaki ünlü fresklerinin yanı sıra, Pordenone'nin Piacenza'daki (S. Maria di Campagna) fresklerini ve il Tintoret- to'nun Hayvanların yaratılışı (Accademia, Venedik) adlı tablosunu da saymak gerekir. Dünyanın yaratılışı, resimli Mukaddes Ki- taplar'da (Bernard Salomon'un Ouadra- ins historiques de la Bible'ı, XVI. yy.) ve Ovidius'un Değişimler (Metamorphoseis) adlı yapıtının Ortaçağdan kalma elyazma larının başlangıcında görülür.


—isi. İslam inancına bakılırsa tüm varlık türlerinin içinde yer almış olduğu evren Tanrı tarafınca yaratılmıştır. İslam filozoflarıyla mutasavvıfların çoğunluğu bu yaratmanın Tanrı'nın özünden bulunduğunu, evren ve evrendeki her şeyin bir ve gerçek varlık olan Tanrı'dan taştığını (sudur, feyiz) ileri sürerken kelam bilginleri ve genel olarak geniş müslüman kitleleri Tanrı'nın evreni yoktan yarattığını kabul ederler. Bu yaratma bir takım yorumculara bakılırsa aniden, bazılarına bakılırsa değişik aşamalardan geçerek gerçekleşmiştir. Tasavvuf bilginleri bir kutsi hadise dayanarak ilk başlarda Tanrı'nın "gizli saklı bir hazine†bulunduğunu, sonrasında "bilinmek" istediğini ve bundan ötürü de “varlıkları yarattığım†belirtirler. Bir takım filozoflar haricinde tüm müslümanlar Allah' ın varlıkları kendi özgür iradesiyle yarattığına ve sonunda her şeyin gene O'na döneceğine inanırlar Filozoflara bakılırsa bu dönüş ruhsal, diğeri mûslümanlara göreyse hem bedensel hem de ruhsal olacaktır. Diğeri tektanrıcı dinlerde de evrenin yoktan yaratıldığına inanılır.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Türk Destanları - Altay Yaratılış Destanı


  • İnsanın yaratılış mucizesi hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kur'an-ı Kerim'e bakılırsa Yaratılış



yaratılış

isim





1 . Yaratılmak işi ya da şekli.

2 . Tanrı tarafınca yoktan var ediliş, takvin.


yaratılış ingilizcesi
  • Genesis





  • Türk Destanları - Altay Yaratılış Destanı


  • İnsanın yaratılış mucizesi hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kur'an-ı Kerim'e bakılırsa Yaratılış


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yaratılış Nedir?
Yaratılış Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yaratls-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yaratls-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content