Yasemin (Yasim, Yasimin) Nedir?

YASEMİN ya daYASİM ya da YASİMİN a. (fars. yesem, ySsemen). Esk.Yasemin. YASİMİN a. (farsça söze). 1. Eski Dünya'nın sıcak ve ıl...

YASEMİN ya daYASİM ya da YASİMİN a. (fars. yesem, ySsemen). Esk.Yasemin. YASİMİN a. (farsça söze).

1. Eski Dünya'nın sıcak ve ılıman bölgesinde yetişen, dik ya da sarmaşık dallı, çok kokulu çiçekli ağaççık. (Bil. a. Jasminum;zeytingiller familyası.)

2. Yasemin çiçeklerinden özütlenen parfüm.





—ANSİkl. Yaseminin tüm dünyada 200 kadar türü vardır. Bunlardan yalnız sarı çiçekli yasemin (J. fruticons [syriacum]) naturel olarak Türkiye'de yetişir; anayurdu Akdeniz çevresidir. Kıyı bölgelerinde makiler, seyrek ağaçlık ve çalılıklar içinde bulunur. İstanbul çevresinde, Anadolu'da çok görülür. Güzel sarı çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Esas yasemin (J. offıcinale[viminale]) herdem yeşil sarılıcı bir yasemin türüdür. Tutunduğu bitkiler üstünde 8-10 metreye kadar yükselebilir. Beyaz renkte güzel kokulu çiçekleri vardır. Haziran eylül içinde çiçek açar. Anayurdu Asya'dır. İran'dan Çin'e kadar naturel olarak yetişir. Güzel kokulu çiçeklerinden dolayı XVI. yy.'ın sonlarında Avrupa'ya girmiştir. Türkiye'de de uzun zamandan beri süs bitkisi olarak ve Çoruh vadisindeki bazı köylerde, yasemin ağızlık yapmak için çubuk halinde yetiştirilir. Bunun süs bitkisi olarak yetiştirilen bazı alttürleri de vardır: sarı alaca yapraklı J. o. aureovariegatum; çiçek tacının dışı pembe olan J. o. affine; çok büyük (4 santimetre) çiçekli J. a grarıdiflorum.

Yasemin türlerinden biri de (J. sambac) Cenup Anadolu'da Mersin ve Antakya yöresinde "ful†adıyla yetiştirilir.

Büyük çiçekli yasemin (J. o. grandiflorum)Akdeniz çevresinde parfümcülük için de yetiştirilir. Bunun çiçeğinden elde edilmiş yağ Antalya bölgesinden ihraç edilmektedir Yasemin yağında jasminon, linalol, geraniol ve bilhassa benzil asetat bulunur. Çiçeklerden elde edilmiş infusyon halk hekimliğinde ağızdan alınarak göğüs yumuşatıcı, sinir yatıştırıcı ve peklik verici olarak kullanılır.

Ad: yasamin1.jpgGösterim: 11
Boyut: 24.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Kaynak: Büyük Larousse







  • Yasemin Hadivent


  • Yasemin Öztürk


  • Yasemin Bradley



yasemin

isim, botanik (ya:semin) Farsça





1 . Zeytingillerden, beyaz, kırmızı ya da sarı renkli çiçekleri güzel kokulu olan, 1-2 m uzunluğunda, tırmanıcı, süs bitkisi olarak yetiştirilen bir ağaççık, mısır yasemini (Jasminum).

2 . Bu ağaççıktan yapılmış olan:

"Sigarasını sık sık değiştirdiği yasemin ağızlıklara yerleştirirdi."- A. Ş. Hisar.

Ad: yasamin2.jpgGösterim: 15
Boyut: 25.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>


yasemin
  • zeytingillerden, güzel kokulu ve çoğu kez beyaz ya da sarı çiçek açan sarılgan ağaççık (jasminum).


yasemin ingilizcesi
  • jasmine





  • Yasemin Hadivent


  • Yasemin Öztürk


  • Yasemin Bradley


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yasemin (Yasim, Yasimin) Nedir?
Yasemin (Yasim, Yasimin) Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/45839d1458488268-yasemin-yasim-yasimin-nedir-yasamin1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yasemin-yasim-yasimin-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yasemin-yasim-yasimin-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content