Yassı Nedir?

YASSI sıt. Kalınlığı azca yayvan ve düz olan şey için kullanılır. —Balıkç. Yassı iğne, eğri kısmı hususi tipte, yassı ve bakışıms...

YASSI sıt. Kalınlığı azca yayvan ve düz olan şey için kullanılır.


—Balıkç. Yassı iğne, eğri kısmı hususi tipte, yassı ve bakışımsız olta iğnesi.





—El sant. Yassı işleme, dolgusuz işleme; kabarıklık oluşturmayacak halde yapılmış işleme.


—Geom. Yassı elipsoit, ufak ekseni çevresinde dönmesiyle elde edilmiş dönel elipsoit. || Yassı koşutkenar, tüm köşeleri aynı bir doğru üstünde bulunan koşutkenar.


—Mutf. Yassı kadayıf -* KADAYIF


—Tekst Yassı iplik, çok azca bükümlü iki ya da üç iplik katından oluşan iplik.


—Zool. Taraftan yassı, bir balık ya da çoğu zaman herhangi bir hayvandan söz edildiğinde, sağdan sola doğru yassı olan (örn. dilbalığı, tatlusu melekbalığı vb)

Kaynak: Büyük Larousse







  • Yassı kemik nedir, iyi mi bir yapıya haizdir?


  • Yassı Solucanlar (Platyhelminthes)


  • Yassı Çemen Muharebesi



YASSILAŞABİLİRLİK a. Metalürj. Yassılaşabilen bir metalin belirgin niteliği. (Bk. ansild. böl.)


—ANSİKL. Metalürj. Yassılaşabildik, süneklik' şeklinde bir malzemenin kopmadan uğrayabileceği şekil değişiklik yapma kabiliyetini ifade eder. Sadece “süneklik†terimi daha çok genel olarak kullanılırken, yassılaşabildik hususi olarak bir metalin dövme ya da haddeleme kanalıyla levha durumuna gelebilmesi kabiliyetini belirtir Mesela metaller içinde en fazlaca yassı laşabi- leni altındır; 0,1 »im genişliğinde ince yapraklar durumuna getirilebilir.




Yassılaşabildik, sıcaklığa bağlı olarak değişmiş olur ve ortam sıcaklığında metalin daha sert ve kınlgan duruma gelmesini elde eden işleme sertleşmesiyle sınırlanır. Yüksek sıcaklıkta çeşitli mikroskobik mekanizmalar işleme sertleşmesinin etkilerini ya azaltır ya da tümüyle yok eder (dinamik tekrardan yapılanma ve kristallenme); bu da yassılaşabildik hususi durumunu artırır. Çelikler şeklinde kimi alaşımların sıcaktaki yassılaşabildik özelliğine dövülebilirlik denir.

Kaynak: Büyük Larousse




YASSILAŞMA a. Yassılaşmak eylemi.


—Yerbil. Altyapı düzeyinde temel şekil değişiklik yapma mekanizması (örn. yassılaşma sonucu oluşmuş anizopak, çoğunlukla da yaşıtşistli kıvrım).

Kaynak: Büyük Larousse


YASSILAŞMAK gçz. f. Yassı bir durum almak; yassılamak.


♦ yassılaştırmak ettirg. f. Yassı duruma getirmek, yassıltmak.

Kaynak: Büyük Larousse


YASSILMAK gçz. f. Basılıp eğilmek, yassı duruma gelmek.


—Biyol. Vatoz ve bazı tahtakuruları şeklinde ya da bazı nebat organlannda olduğu şeklinde (iki- çeneklilerin çoğunda yapraklar) yatay bir düzlemde yayvan ve düz hale gelmek.


♦yassıltmak ettirg. f. Yassılmasına niçin olmak, yassılmasını sağlamak.


Kaynak: Büyük Larousse


yassı

ödat
  • Yayvan ve düz:
"Bizim taraflar ormanlık, dağları yassı, alçak."- H. E. Adıvar.

Birleşik Sözler

yassı balıklar

yassı kadayıf

yassı solucanlar

yassı solungaçlar


yassılaşmak

(nesne almayan eylem)
  • Yassı durumuna gelmek, yassı olmak.


yassılaşmak ingilizcesi
  • to flatten





  • Yassı kemik nedir, iyi mi bir yapıya haizdir?


  • Yassı Solucanlar (Platyhelminthes)


  • Yassı Çemen Muharebesi


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yassı Nedir?
Yassı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yass-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yass-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content