Yıkım Nedir?

yıkım TDK,Türk Dil Kurumu isim 1 . Yıkma işi. 2 . Yok olmaya sebep olabilecek şey, büyük zarar, yıkım: "Evin içinde günl...


yıkım
TDK,Türk Dil Kurumu




isim
1 . Yıkma işi.

2 .
Yok olmaya sebep olabilecek şey, büyük zarar, yıkım:
"Evin içinde günlük kokusu, papaz uluması bizim için yıkımdır."-
H. R. Gürpınar.

3 .
tıp
Vücuda verilen türlü ilaçların yol açmış olduğu zarar.

4 .
biyoloji Yadımlama.


5 .
biyoloji İlaç ya da metabolizma sonucu ortaya çıkan atık ürünün molekül düzeyinde gövde sıvıları ile atılabilir duruma gelmesi.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • yıkım olmak







  • Yüküm Nedir?


YIKIM a.

1. Yıkmak eylemi: Gecekonduların yıkımına başlandı.

2. Bir kimsenin, büyük bir zarara, başansızlığa uğraması, umutsuzluğa düşmesi olgusu; buna neden olan vaka, vaziyet; yıkım: Bu beklenmedik harcamalar bizim için bir yıkım oldu. Bu uyuşmazlıklar partimizi yıkıma götürmekte. Kocasının evi terk etmesi bu hanım için bir yıkım olmuştu.




3. Yıkım olmak. sözkonusu bir işse bir kimse için büyük zarara, felakete yol açmak.


—Geom. Yıkım kuramı, transız maternatikçi Renö Thom'un (1972) geliştirdiği kuram. (Bk. ansikl. böl.)


—inş. Bir yapıyı ya da yapılar topluluğunu yer düzeyine kadar yıkmak eylemi: Tar- labaşı yıkımları.


—Psikan. Yıkım dürtüsü, dışa yönelik olması bakımından ölüm dürtüsü.


—ANSİKL. Geom. Yıkım kuramının büyük ayrıcalığı, yerbilim, biyoloji, ruhbilim ya da dilbilim benzer biçimde geleneksel olarak biçimlene- meyen alanlara uygulanabilmesidir. Böy- lece Renö Thom, bu hallerde dahi olayların, belli başlı sayıdaki iç hale elverişli, parametrelerle denetlenebilir bulunduğunu göz önüne alıp, temel durumlara geometrik model vermenin olanaklı bulunduğunu doğrulamıştır. Bir sistemin yapısal kararlılığı -sonsuz ufak tedirginliklere direnim- mahalli yapıbilim karmaşıklığına katı sınırlar gerektirir: R. Thom'un kuvvetli düşüncesi buna dayanmaktadır Çatışma ve iki yöne ayrılma olanağı bulunmuş olduğu durumları incelemek kafi olur: bu durumda parametrelerin değerlerine yıkım değerleri denir. "Potansiyel" fonksiyonunun minimumları arasındaki mahalli emin durumlar sınıflanabilir ve 7 temel yıkımın dökümü elde edilebilir.

Yıkım kuramı düzlemden düzlem üstüne diferansiyellenebilir uygulamaların sınıflamasından lanır. Bu kuram, bir x kıvrımlı düzleminin bir P taban düzlemi üstündeki izdüşümleriyle aynı basamaktan bir sınıflamayla görüntülenebilir: bu şekilde iki mahalli vaziyet tipi ortaya çıkar:

—'kıvrım" yıkımı

—'dönüm" ya da “büzgü†yıkımı

Tüm olanaklı biçimlerin F kümesi üstünde, biçimlerin bir “nitel" eşdeğerlik bağıntısını tanımlamak yeterlidir. Yapıca emin şekiller, tarif gereği eşdeiğerlidir; bu tür şeyler türlü tipler halinde toplanırlar, bir tipten öbürüne geçmek için, süreklilik ilkesine bakılırsa, kararsız bir tiple karşılaşılır. yıkım kümesi denen, bu kararsız biçimlerin kümesi, F nin emin tiplerini sınıflara ayırır.

Problemi yalınlaştırmak için bu durumda geriye ama, daha kolay sınıflanabilen "mahalli enine modeller†yardımıyla, K nin mahalli geometrisini, elemanlarının her birisi dolayında incelemek ve türlü enine modeller arastndst eşdeğerlik problemlerine dikkat edereK bu modelleri "yapıştırmak" kalır.

Somut olarak, yıkım kuramı, gözlemlenen olaylardan yola çıkarak bu olayların, asla eğer olmazsa bir kısmının nedenlerine inmek olanağını verir.

Kaynak: Büyük Larousse




YIKINTI a.

1. Yıkılmış bir şeyden artakalanlar, kalıntılar; yıkıntı: Depremde yıkıntılar altında kalan bir kimse.

2. Yıkılma, yıkım: Uğramış olduğu tüm yıkıntılara rağmen ayakta kalabilen bir insan.

3. (Herhangi birine) yıkıntı olmak, onu zarara sokmak (tkz ).

Kaynak: Büyük Larousse


yıkım ingilizcesi
  • demolition; destruction; ruin; havoc


yıkıntı

isim


1 . Yıkılma, yıkım, mahvolma.

2 . Yıkılan bir şeyin parçaları, kalıntıları, yıkıntı:

"Ateşoğlu'nun evinin küçük oranda ötesinde bir ev yıkıntısı keşfettim."- Halikarnas Balıkçısı.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

(herhangi birine) yıkıntı olmak


yıkıntı ingilizcesi


1. ruins; ruin, ruined building or structure.

2. being demolished, wrecked, destroyed, or ruined.

- olmak /a/ to cause (someone) heavy losses





  • Yüküm Nedir?

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yıkım Nedir?
Yıkım Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ykm-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ykm-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content