Zahiri Nedir?

zahirî ödat (za:hiri: ) Arapça ©¥hir³ 1 . Görünen, görünürdeki. 2 . mecaz Yapmacık. Zahiri Mana Nedir? Di...

zahirî
ödat (za:hiri: ) Arapça ©¥hir³




1 . Görünen, görünürdeki.

2 .
mecaz Yapmacık.





Zahiri Mana Nedir?
Dini Kavramlar Sözlüğü





Batınî mânânın zıttı olup, Kur'ân lafızlarının zâhirinden anlaşılan manaya denir.


Zahiri Mezhebi Nedir?
Dini Kavramlar Sözlüğü


Ebû Sülaymân ez-Zâhirî diye malum Dâvûd bin Ali el-İsfehânî'ye oran edilen bir mezheptir.


Bu mezhepte; Kur'ân ve sünnetin zahiri esas alındığı için bu isimle tanınmıştır. Dâvûd ez-Zâhirî, ümmetin tüm âlimlerinden sadır olanlar haricinde icma'ı, âyet ve hadise dayananların haricinde da kıyası kanıt olarak kabul etmemiş, bunun haricinde kalan, içtihat, istihsan ve benzeri delillerle amel etmekten kaçınmıştır.


Zâhirî mezhebi bilhassa Endülüs'te yayılmış ve beşinci asra kadar da varlığı sürdürmüştür. Sonrasında yavaş yavaş çözülmeye başlamış ve nihayet hicrî sekizinci asırda mensubu kalmadığından nihayetlenmiştir. İbn Hazm diye meşhur olan, Ebû Muhammed Ali bin Hazm el-Endelûsî bu mezhep imamlarından biridir.


Bu mezhep, âyet ve hadislerin zahirine sarılarak, içtihat ve kıyastan şiddetli bir halde kaçınmasına karşın, kimi zaman teorilerinde tek başına kalmıştır. Bazı görüşleri öteki İslâm mezheplerinden intikal eden görüşlere uymamakla beraber, uygar batıda kabul edilen görüşlere yakındır. Meselâ, bu mezhepte varlıklı kadının yoksul kocasına nafaka vermesi gerektiği kabul edilmiştir.


ZAHİRİ sıf. (ar. zahir ve -/'den zahiri). 1. Görünen, görünürde olan.

2. içten olmayan, yapmacık: Zahiri bir incelik.

—Elekt. Zahiri güç, GÖRüNEN- Güç'ün eşanlamlısı.

—Opt. Zahiri odak, GİZİL* ODAK'ın eşanlamlısı.

—Tüt. Zahiri koku, yaprak ya da kıyılmış iken duyulan, fakat yandığı süre, şu demek oluyor ki duman fazında duyulmayan tütün kokusu.
Kaynak: Büyük Larousse


zahiri ingilizcesi


1. external, outward.

2. artificial, feigned, pretended.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zahiri Nedir?
Zahiri Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zahiri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zahiri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content