Zoraki Kabul

Mecburi Kabul Toplumsal psikoloji araştırmalarında mühim bir paradigma oluşturan mecburi kabul ya da uyma (forced compliance), bir f...


Mecburi Kabul



Toplumsal psikoloji araştırmalarında mühim bir paradigma oluşturan mecburi kabul ya da uyma (forced compliance), bir ferdin türlü dış etkenlerin etkisiyle, görüş, inanç ve tutumlarına zıt davranışta bulunmasıdır. Mesela, Milgram'ın itaat deneyine katılan denekler, bu şekilde bir durumda bulunmaktadırlar. Bunun başka bir takım klasik Örnekleri, araştırmacının isteğiyle, deneklerin inançlarına aykırı fikirleri korumak için çaba sarfeden bir dilekçeye imza atmaları, çekici bir oyuncakla oynamamaları ya da kendilerini yiyecek ya da içecekten yoksun etmeleridir.





Mecburi uyma paradigması, ilk bilişsel çelişki deneylerinin temel paradigmasıdır. Söz konusu deneylerde denek, inançlarına aykırı bir davranış yapma durumuna sokulmakta ve bir süre sonra tutum ya da motivasyonlarını bu davranışla bağdaşacak şekilde değiştirmektedir. Bu çalışmalarda, çelişkiyi yok etme (azaltma ya da indirgeme) süreci, davranış sonrasında yer alır ve çelişkiyi ortadan kaldırma uğraşı, tek bir davranışa dayanmaktadır.


Daha sonraki bir takım çalışmalarda, deneklerin tutumları ya da motivasyonlarıyla çelişen bir yerine iki davranış öngörülmüş ve bu düzenek, 'ikili mecburi uyma' olarak nitelendirilmiştir. Mesela T tutumuna haiz bir denek, bu tutumla uyuşan (+) ya da uyuşmayan (-) A ve B davranışlarını yapmış olabilir. Bilişsel çelişkinin söz mevzusu olabilmesi için ekranda görülen pencereden bir tekinin, sözgelimi A davranışının, deneğin T tutum ya da motivasyonuyla tutarsız olması yeterlidir.


Buna ek olarak B davranışını alalım. B için iki ilişki dikkate alınmalıdır, B'nin hem A, hem de T ile ilişkisi. Yansız ilişkiler dikkate alınmazsa, iki davranış aralarında uyuşabilir ve bu durumda her ikisi de T ile çelişkilidirler (A ile B aralarında + ilişkili, T ile - ilişkili):


Deneycinin isteği üstüne hoş olmayan bir iş yapmak (A ) ve sonrasında bu işin hoş olduğu yönünde görüş söylemek (B). Başka durumda B davranışı A ile tutarsız olup T ile uyuşabilir (T ile B aralarında + ilişkili, A ile - ilişkili): A'yı yapmakla beraber, bunun hoş olmadığı yönünde görüş söylemek (B).


Söz konusu deney düzeneklerinde, ikili mecburi uyma şartları söz mevzusudur ve bu deney koşulları, bilişsel çelişki teorisinin köktencilik versiyonlarının revizyonu bakımından mühim sonuçlar vermektedir. Nitekim bu tabloda meydana getirilen bir çalışmada (Joule, 1993), deneklerin çelişkisinin L koşulda daha büyük, II. koşulda ise daha az olacağı öngörülmekle beraber, sonuçlar ters yönde çıkmıştır. Buna nazaran çelişki oranının saptanmasında I. koşulda A ile T ilişkisinin, II. koşulda ise B ile T ilişkisinin dikkate alınmaması gerekmektedir.


Girandola da (1996, 1997), Festinger ve Carlsmith'in ünlü araştırmasının repliğini yaparak bu öğrenmeyi çelişki yaratan iki davranışla tekrarlamış ve tutumlarına aykırı iki davranış yapanların, bir davranış yapanlara kıyasla, daha az çelişki yaşadıklarını saptamıştır. (Kaynak: Beauvois, Joule Monteil, 1993).








  • Mecburi Nedir?


  • Kabul Edilmeyen Dualar


  • Ön Kabul Nedir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zoraki Kabul
Zoraki Kabul
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zoraki-kabul.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zoraki-kabul.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content