1921 Ankara Antlaşması ve Sonuçları

Sakarya Savaşı sonrasında Fransa ile imzalanan 1921 Ankara Antlaşması ile ilgili bilgiler ve Ankara Antlaşmasının sonuçlarının maddeler hali...



Sakarya Savaşı sonrasında Fransa ile imzalanan 1921 Ankara Antlaşması ile ilgili bilgiler ve Ankara Antlaşmasının sonuçlarının maddeler halinde belirtildiği yazımız.



ANKARA ANTLAŞMASI (20 Ekim 1921)



TBMM ile Fransa arasında imzalanan bu antlaşmanın başlıca koşulları şöyleydi :



1. Antlaşmanın imzalanması ile taraflar arasında savaş durumu sona eriyordu.



2. Türkiye-Suriye sınırı, Hatay dışarda kalmak koşuluyla şimdiki durumuyla çizildi.



3. Antlaşmanın imzalanmasından itibaren iki ay içinde Türk kuvvetleri sınır hattının kuzeyine, Fransızlar güneyine çekileceklerdi.



4. Tarafların çekildiği topraklarda genel af ilan edilecekti.



5. İskenderun ile Antakya için Fransızlar özel bir yönetim sistemi kuracaktı. Burada Türkçe resmi dil olacak ve bölge halkının kültürlerini geliştirmek için her türlü kolaylık sağlanacaktı.



ANKARA ANTLAŞMASININ SONUÇLARI



a. İlk kez, Anlaşma Devletlerinden biri TBMM’nin kurduğu düzeni ve Misak-ı Milli’yi kabul etti.



Bu antlaşma, TBMM’nin tanınması ile ilgili olarak Fransa’nın İngiltere ile görüş ayrılığına düştüğünün bir göstergesidir.



b. Bu antlaşma ile Türkiye’nin güneyde Irak’a kadar olan sınırı güvence altına alındı. Buradaki kuvvetler de batıya kaydırıldı.



c. Fransızlar ve İtalyanlar, İngiltere ve Yunanistan’dan uzaklaştılar. Yeni Türk Devleti’nin daha güçlü hale gelmesi İngiltere’yi tedirgin etmiştir.



d. Afganistan ve Sovyetler Birligi’nden sonra Fransa da Ankara Hükümeti’ni tanımış oldu.



e. Hatay’a özel bir yönetim tanındı. Böylece buranın da Türkiye’nin uzantısı olduğu Fransızlarca kabul edilmiş oldu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: 1921 Ankara Antlaşması ve Sonuçları
1921 Ankara Antlaşması ve Sonuçları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/1921-ankara-antlasmas-ve-sonuclar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/1921-ankara-antlasmas-ve-sonuclar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content