Albert Lortzing Kimdir? Eserleri

Albert Lortzing kimdir ve ne yapmıştır? Albert Lortzing hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri, Çar ve Dülger hakkında bilgi. Albert LORTZ...



Albert Lortzing kimdir ve ne yapmıştır? Albert Lortzing hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri, Çar ve Dülger hakkında bilgi.





Albert LORTZİNG
23 Ekim 1801, Berlin — 21 Ocak 1851, Berlin



Deri tüccarlığı yapıp iflâs ettikten sonra aktörlüğe başlayan bir baba ve aktris bir ananın oğludur. Lortzing gösteri yaşamına küçük yaşta atılmış, müzikte ise Rungenhagen’den aldığı tümü bir yıl kadar süren dersler dışında kendi kendisini yetiştirmiştir. 1826’da Oetmold’da aktörlük yapmaya koyulmuş, 1833-1844 yılları arasında Leipzig’de tenor olarak çalışmıştır. Bu arada bazı hafif operalar besteleyen sanatçı yavaş yavaş tanınmaya başlamıştır. 1830′ da «Zar und Zimmermann», 1842′ de «Der Wildschütz»ü vermiş, çalıştığı operanın orkestra yöneticiliğine getirilmiştir. Bunu gezginci yıllar izlemiş, bu arada diğer iki seçkin sahne eseri «Undine» ve «Waffenschmied» doğmuştur. Lortzing hayatta iken yapıttan ona servet getirmemiş, ölümünden sonra ailesi yararlanmıştır. Diğer tanınmış operaları: «Ham Sachs», «Casanova».



ZAR UND ZIMMERMANN (Çar ve Dülger)



Üç perdelik gülünçlü operadır.
Metin: Besteci.
İlk oynanış: 1837 Leipzig.
Başlıca kişiler: Rus Çarı Petro «Deli» (Bariton), Petro Ivanov (Tenor), van Bett (Bas), Marie (Soprano), Amiral Lefort (Bas), Lord Syrtdham (Bas), Marquis de Chateauneuf (Tenor).
Konunun geçtiği çağ ve yer: 17’nci yüzyıl sonlarında Hollanda’da Saardam.



Konusu:
Rus Çarı Petro Saardam’da asıl kimliğini gizleyerek Petro Mihailov adıyla gemi yapımını öğrenmekte, aynı tezgâhta çalışan Petro Ivanov adlı Rusla arkadaşlık etmektedir. Petro İvanov, belediye başkanı van Bett’in yeğeni Marie’yi sevmekte, kızı olağanüstü kıskanmaktadır. Başkan hükümetinden Petro adlı işçiye büyük ilgi göstermesi yolunda emir almıştır. Beri yanda ingiliz elçisi Lord Syndham ve Fransız elçisi Marquis de Chateauneuf de hükümetlerinden aynı yolda emir almışlar, çan bulmak üzere harekete geçmişlerdir. Ancak «Petro»lardan hangisi gerçek çardır? Rus elçisi Amiral Lefort gerçek çara yurdunda önemli olayların beklediğini söylemekte, dönmesi gerektiğini hatırlatmaktadır. Opera iki elçinin birbirlerini atlatma yolundaki çabalan arasında sürer. Başkan van Bett asıl Çar’ın yeğeni Marie’nin sevgilisi olduğu inancındadır. Onuruna bir tören düzenler. Petro Mihailov hiç bozmadan bu oyunu sürdürür. Daha birkaç saat sabretmesi ve asıl Çar’ın uzaklaşmasına yardımcı olması gerekmektedir. Çar Petro gemiye biner, bir şarkıyla Saardam’a veda ederek gider. Fakat, Petro Ivanov’a bir mektup bırakmış, onun Marie ile evlenmesini öğütlemiş, saray nâzırlığına atandığını bildirmiştir. Opera halkın Çar’ı selâmetleyen sesleri arasında sona erer.



Tek ve toplu bölümleriyle gerçekten ustaca işlenmiş bir «Singspiel» olan eser, bestecinin günümüzde en çok sahnelenen verimidir.



Tanınmış bölümler: «Uvertür», «O, ich bin klug» (van Bett), «Lebe wohl, mein Flandrisch Maedchen» (Marquis), «Heil sei dem Tag» (van Bett), «Sonst spielt’ich mit Zepter» (Çar Petro).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Albert Lortzing Kimdir? Eserleri
Albert Lortzing Kimdir? Eserleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/albert-lortzing.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/albert-lortzing-kimdir-eserleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/albert-lortzing-kimdir-eserleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content