Amazon yağmur ormanları nerededir? Amazon yağmur ormanlarının özellikleri, ne kadarlık alanı kaplar, bitki örtüsü hakkında bilgi. Amazon Yağ...
Amazon yağmur ormanları nerededir? Amazon yağmur ormanlarının özellikleri, ne kadarlık alanı kaplar, bitki örtüsü hakkında bilgi.
Amazon Yağmur Ormanları
Amazon Yağmur Ormanları, Amazon Irmağı ve kollarının su toplama havzasında yer alan geniş tropik yağmur ormanıdır. 7 milyon km’lik bir alanı kaplar ve Brezilya’ nın toplam yüzölçümünün yüzde 40’ını oluşturur. Kuzeyde Guyana Yaylası, batıda And Sıradağları, güneyde Orta Brezilya Yaylası, doğuda da Atlas Okyanusu ile çevrilidir.
Amazon Yağmur Ormanları doğuda Atlas Okyanusu yakınlarındaki bataklık mangrov alanlarından, batıda Andlar’ın orman üst sınırına kadar uzanır. And bölgesindeki yüksek kesimlerinde, yer yer dev kaktüslerin de yetiştiği irili ufaklı çayırlar vardır. Daha alçaklarda ise, kala çiçeğini andıran, ağaç görünümlü yılanyastığı türlerinin yer aldığı bataklıklar uzanır. And ormanları doğuya doğru yavaş yavaş tropik yağmur ormanına dönüşür. Orta Brezilya Platosunda ormanın yerini çimenler ve eğri büğrü gövdeli, kalın kabuklu, derimsi yapraklı küçük ve orta boy ağaç ve çalıların oluşturduğu, parka benzeyen bir bitki örtüsü alır. Akarsu yakınlarında daha yüksek ağaçlar bulunur, bazen birdenbire pampalarla karşılaşılır.
Amazon Vadisi, genişliği 400 km’yi aşan bir ağızla Atlas Okyanusuna açılan aşırı büyüklükte bir kanyona benzer. Binden fazla koluyla dünyanın en geniş akarsu havzasıdır. Olağanüstü zenginlikte bir bitki örtüsüyle kaplı olan Amazon Yağmur Ormanları mersin, akasya, gülağacı,brezilya-cevizi, kauçuk ve palmiyeyi de içeren çok çeşitli bir ağaç varlığına sahiptir. Maun ve Amazon sedirinden, çok nitelikli kereste elde edilir. Ormanda barınan yabani hayvanlar arasında jaguar, tapir, geyik, kapitara ve çeşitli maymun türleri bulunur. Papağan, tukan, karabatak, kızıl aynak zengin kuş türlerinden bazısıdır. Manaus’tan güneye doğru büyük bir petrol yatağı uzanır. Bölgede önemli miktarda kalay elde edilir.
YORUMLAR