Aşçılık mesleği nedir? Aşçı ne iş yapar, Aşçılık mesleğinin özellikleri hakkında bilgi. Aşçıbaşı Başlangıcında ak külâhıyla aşçıbaşı otel ve...
Aşçılık mesleği nedir? Aşçı ne iş yapar, Aşçılık mesleğinin özellikleri hakkında bilgi.
Aşçıbaşı
Başlangıcında ak külâhıyla aşçıbaşı otel ve lokanta mutfaklarının kralıdır. Mutfakta çalışanları yönetim eder, alışverişlere bakar, yemeklerin en leziz şekilde hazırlanmasını sağlar.
Aşçıbaşı değişik işler görür. Lüzumlu malzemeyi temin ettikten sonrasında her yemeği ayrı ayrı hazırlar. Kimi zaman günlerce devam eden bu çabalama esnasında yardımcılarına vazife taksimi yapar, en ince işleri ise kendisi görür. Yiyecek saatlerinde, kalabalığın bastırdığı zamanlar aşçıbaşı müşterilerin zevklerine çözüm verebilmek ve isteklerini zamanında karşılamak zorundadır. İyi aşçılar her yerde aranır ve iyi para kazanır. Büyük lokantaların sahipleri de çok kez vaktiyle aşçıbaşılık yapmış kimselerdir. Bunların bazıları mesleğinde öylesine ilerler ki milletin şerefini temsil edecek hale gelir; şöhretleri kıtadan kıtaya yayılır ve boğazına düşkün bir takım insanoğlu binlerce kilometre öteden onların hususi yiyeceklerini tadabilmek için koşar.
Aşçı Yamağı
Çok sayıda personel kullanan lokantalarda, çerez, meze, salata, et ya da balık yemeği, tatlı benzer biçimde değişik yemekler ayrı birer uzman tarafınca hazırlanmış olur.
Nerede ise daima adam olan aşçı yamağı her uzmanlık dalından ayrı ayrı geçmek zorundadır. Böylelikle çorbayı karıştırmayı, bir çerez ya da meze tepsisini hazırlamayı, türlü balıkları, sebzeleri pişmesini, etleri kızartmayı sos ve salça yapmayı, pastaları süslemeyi öğrenir. Uzmanlaşan yamak meslek hayatına aşçı olarak atılır ve kendine uygun bir iş seçer. Büyük bir müessesede analiz etmek isterse kısım şefi ya da aşçıbaşı olabilir. Sessiz, gürültüsüz bir yaşamı seviyorsa hususi bir mutfakta, bir ailenin hizmetinde çalışabilir. Girişken biriyse, sermayesi de var ise kendi adına bir kurum açarak lokantacılık ya da yalnız aşçılık yapabilir.
YORUMLAR