Av ve Avcılık Hakkında Bilgi

Av usulleri, av hayvanları ve av malzemeleri nelerdir? Türklerde avcılık, av köpekleri, av hukuku hakkında bilgi. AVCILIK, yabani hayvanlar...



Av usulleri, av hayvanları ve av malzemeleri nelerdir? Türklerde avcılık, av köpekleri, av hukuku hakkında bilgi.



AVCILIK, yabani hayvanları, kuş ve balıkları, canlı veya cansız olarak ele geçirmek için yapılan iştir. Genel olarak «kara avcılığı» ve «deniz avcılığı» diye ikiye ayrılırsa da «avcılık» daha çok birinci anlamda kullanılır, ikincisine «balıkçılık» denir.



Çok eski devirlerde avcılık sadece yabanî hayvanlardan korunmak İçin yapılırdı. İnsanlar, çiftçilik yapıp hayvanları evcilleştirmeyi başardıkları zamana kadar besinlerini avcılıkla sağlarlardı«. Aynı zamanda, öldürdükleri hayvanların postlarını yüzerek kendilerine elbise de yaparlardı. Bu bakımdan, kısa zamanda avcılıkta ilerlemişler, tehlikesiz olduğu kadar tesirli avcılık usulleri bulmuşlardı. Medeniyet ilerledikçe avcılık yavaş yavaş bir geçim vasıtası olmaktan çıktı, zamanla bir spor ve eğlence oldu.



Türkler’de Avcılık



Eski Türklerde avcılığın büyük önemi vardı. Avcılık gençlerin savaşa hazırlanmalarında büyük bir yer tutardı. Avlar kement, ok, daha sonraları da tüfekle yapılırdı. Bazen av hayvanının bulunmasında, bazen de vurulan avın getirilmesinde tazı ve zağar gibi köpeklerden, şahin, doğan, sungur, tavşancıl gibi ava alıştırılmış kuşlardan faydalandırdı.



Osmanlı Türkleri’nde de avcılığa büyük önem verilirdi. Başta padişahlar olmak üzere, hemen bütün devlet büyükleri avcılıkla ilgilenirlerdi. Padişahlar ava çıktıkları zaman geceleri kalacaklar av köşkleri yaptırmışlardı, av eğlenceleri günlerce sürerdi. Devlet büyükleri arasında I. Orhan’ın büyük oğlu Süleyman Paşa bir av kovalarken ölmüştü. I. Murat ve Yıldırım Bayezit, yanlarında beş, altı bin kişiyi bulan bir kalabalıkla ava çıkarlardı. Yıldırım Bayezit’in Niğbolu Savaşı’nda esir ettiği, sonradan serbest .bıraktığı Fransız şövalyeleri için tertip ettiği av gösterisine 7000 doğancı, ile 6000 zağarcı katılmış, köpeklere canfesten çullar örtülmüş, parslara mücevherli tasmalar takılmıştı. Avcı lâkabı ile tanınan IV. Mehmet 20-30 bin kişilik avlar tertip eder, bu avlara saray kadınları da katılırdı.



Büyük sürgün avları şeklinde yapılan bu avlara İstanbul’da çoklukla Kâğıthane, Üsküdar ve Sarıyer yakınlarında çıkılırdı. Büyük avlar için de Çatalca, Çorlu, Karıştıran ve Lüleburgaz’ı içine alan Istrancalar bölgesine gidilirdi. Doğancıbaşı av sırasında padişahın yanında bulunur, her av getirdiğinde padişahtan bahşiş alırdı.



Av Hayvanları



Av hayvanları genel olarak «büyük av hayvanları» ve «küçük av hayvanları» olarak ikiye ayrılırsa da «kıllı av hayvanları» ve «tüylü av hayvanları» diye ikiye ayıran diğer bir tasnif daha vardır. Geyik, domuz, kurt, tilki ve benzerlerine «kıllı av hayvanları» kuşlara da «tüylü av hayvanları» adı verilir.



Ortaçağ’da Almanya’da domuz, geyik, sülün gibi bazı av hayvanlarını avlamak sadece asillere mahsustu. Bundan dolayı bu hayvanlara «üstün» av hayvanları denirdi. Herkesin avlanması için müsaade edilen, karaca, tavşan, tilki gibi hayvanlar da «aşağı» av hayvanları sayılırdı.



Av Usulleri



Çok eski devirlerde av hayvanları tuzak kurarak, köpeklerle veya doğan, şahin gibi evcilleştirilmiş yırtıcı kuşlarla takip ettirilerek tutulurdu. Domuz, tilki, karaca gibi hayvanlar için de birçok kişinin atlı veya yaya olarak katıldığı sürek avları yapılırdı. Hayvan uzun zaman takip edilerek yorgun düşürülür sonra da etrafı çevrilerek kolayca avlanırdı.



Ateşli silâhların icat edilmesi, eskiden beri alışılagelmiş avcılık şekillerini baştan başa değiştirdi. Bugün sürek avında av hayvanları ya sürekçiler tarafından yahut köpekle kovalatmak suretiyle, avcıların teşkil ettikleri bir cephe üzerine sürülür, böylece hayvanlar yakalanır veya öldürülür.



Av Silâhları



Eski insanlar besinlerini sağlamak îçîn çeşitli silâhlardan faydalanırlar. Meselâ Taş Devri’nde ağaç sırıklar, taştan baltalar, daha sonraları mızrak, kargı, lobut, ok gibi silâhlar kullanıhr, ayrıca tuzaklar da kurulurdu. Eldeki silâhlar yetersiz olduğundan hayvanları yakalamak için daha çok hileye ve hayvanı kandırmaya başvurulurdu. Ateş yakılır, çukurlar açılır, hayvan sarp kayalıklara doğru sürülürdü.



Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesinden sonra avcılık yavaş yavaş spor olmaya başladı. Av köpeklerinin yetiştirilmeye başlanması da o sıralara rastlar.



Avcılıkta ateşli silâhların kullanılmaya başlanması Haçlı Seferlerinden sonradır. Bu alanda işe yarayan ilk silâh çakmaklı tüfekler olmuştur. Almanya’da ateşli silâhlarla yapılan avcılık geliştiği halde Fransa’da köpekle yapılan avcılık gelişmiştir.



Av silâhları harp silâhlarına benzemekle beraber onlardan çok daha hafiftir. Kuşlar ve küçük hayvanlar için çifte denilen, çift namlulu av tüfekleri, uzaktan avlanan büyük avlar için de içi yivli tüfekler kullanılır. Bu iki işi birden gören, üçlü av tüfekleri de vardır. «Drilling» denilen bu tüfeklerin üst iki namlusu düz, alt namlusu yivlidir.



Silâhlarda kullanılan mermiler avın büyüklüğüne göre değişir. Kuşlar için daha çok ufak saçmalar, timsah, gergedan ve fil gibi büyük hayvanlar için de dumdum kurşunları adı verilen, özel kurşunlar kullanılır. Bu kurşunlar hayvanın etine saplandıktan sonra yeniden patlar, daha büyük yara açar.



Av Köpekleri



Avcılıkta kullanılan köpekler gördükleri işlere göre çeşitlere ayrılır. Bu çeşitlerden her-birine mensup köpekler birbirlerinden tamamen değişik ırklardan da olabilir.



Başlıca av köpekleri şunlardır:



1 — Av bulunca ferma eden (duran) köpekler: Daha çok kuş ve tavşan avında kullanılır. Bunlar puvanter, brak, seter, epanyöl, griffon gibi değişik ırklara mensup köpeklerdir.



2 — Ferma etmeden avı kaldıran köpekler: Bunların ötekilerden farkı avı görür görmez hemen atılarak yakalamalarıdır.



3 — Vurulan avları getiren köpekler: Bunlar avlanacak hayvanları arayıp bulmaz, vurulmuş avı bulup getirirler.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Av ve Avcılık Hakkında Bilgi
Av ve Avcılık Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/av-ve-avclk-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/av-ve-avclk-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content