Azak Denizi Hakkında Bilgi

Karadeniz’in kuzeyinde yer edinen ve Ukrayna ile Rusya içinde kalan bir iç deniz olan Azak Denizi ile ilgili olarak genel bilgilerin paylaşı...



Karadeniz’in kuzeyinde yer edinen ve Ukrayna ile Rusya içinde kalan bir iç deniz olan Azak Denizi ile ilgili olarak genel bilgilerin paylaşılmış olduğu yazımız.



Azak Denizi Harita



Karadeniz’in kuzeyinde, Rusya’nın güneyinde yer edinen ve Ukrayna ile Rusya içinde bir iç denizdir. Kerç veya Yenikale Boğazı ile Karadeniz’e bağlıdır. Cenup-batıda Kırım Yarımadası vardır. Yüzölçümü 42.000 displaystyle k‘dir.



Karadeniz’in bir körfezi şeklinde olan Azak Denizi son aşama sığdır. On binlerce kilometre karelik yüzölçümüne karşı derinliği, en derin yerinde 13 metreyi geçmez. Kıyılar büsbütün sığ olduğundan kıyı çizgisi sık sık yer değiştirir. Azak Denizi’ni Karadeniz’e bağlayan Kerç Boğazı’nın genişliği 6-8 km. kadardır.



Azak Denizi’ne akan dere ve dereler burasının tuzluluk oranını çok düşürmüştür. % 1 kadar olan tuzluluk oranı yüzünden deniz acele donar, kasım sonlarından nisan ortalarına kadar buzlar altında kalır. Azak Denizi’ne akan en mühim dere Don’dur. Bunun haricinde Azak’a dökülen başlıca dere Krinka, Kalka (Kalmius), Molaoçnaya, Mius ve Kuban’dır.



Azak Denizi’nin güney-batıdan kuzey-doğuya olan uzunluğu 370 km., en geniş yeri ise 170 km. dir. En mühim limanı Rostov’dur.



Azak Denizi balığının bolluğu ile tanınmıştır. Özellikle mersin balığı pek boldur. Kışın dahi buzlar kırılarak balık avlanır.



Azak şehri ve kalesi. — Azak Denizi kıyısındaki Azak şehri Miletliler tarafınca kurulmuştur. Bu kent Azak Denizi’nin tarihinde mühim bir rol oynamıştır. Azak Kalesi XV. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin bir sınır kalesi olarak tahkim edilmiştir. Kale Osmanlılar’ın elinde kalmış olduğu müddetçe Don Kazaklarının ve Rusların denize çıkmak için yaptıkları teşebbüsleri önlemiştir. Tarihte pek çok kuşatmalar geçiren Azak Kalesi 1736’da Ruslar’a bırakılmıştır. Bugün Rostov şehrinin bir banliyösü halindedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Azak Denizi Hakkında Bilgi
Azak Denizi Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/azak-denizi-harita.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/azak-denizi-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/azak-denizi-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content