Badana Nedir?

Badana nedir? Badana neye denir? Badananın özellikleri nedir? Badana ile ilgili olarak genel bilgilerin ve terimlerin açıklanmış olduğu yazı...



Badana nedir? Badana neye denir? Badananın özellikleri nedir? Badana ile ilgili olarak genel bilgilerin ve terimlerin açıklanmış olduğu yazımız.



Duvarlara sürülen kireç şerbetine «badana» denir. Badana türlü kimyevi maddelerle istenilen -şekilde renklendirilebilir. Binaların iç ve dış badanalarında eskiden bu yana kireç kullanılırdı. Son zamanlarda başka kimyevî maddeler de kullanılmaya başlanmıştır.



Kireç badanasında, macun haline gelmiş kireç 5-10 kısım su içinde iyice eritildikten sonrasında, süzülür. Duvara sürülecek ilk badana tabakası daha sulu hazırlanmış olur. Bu, badananın duvara iyice işlemesini sağlar. Son badana tabakası daha kalınca olmalıdır.



Badananın çıkmaması için içine genel olarak % 3 oranında tuz ya da şap konur.



Tutkallı badanalarda, pudra haline getirilmiş boya maddesiyle tutkal karıştırılır Bu tür badanada direkt doğruya tutkalın yapıştırma özelliğinden faydalanılır. Bu badana boyaları ılık suda eritilir, kullanılmadan ilkin iyice erimesini sağlamak için suda saat bekletmek gerekir. Tutkal yardımıyla bu tür badanaların sürtünme, çıkma tehlikesi yoktur.



Her iki tür badanada da, evvelinde duvarın iyice silinip temizlenmesi lâzımdır. Özellikle yağ lekeleri bulunmaması çok önemlidir. Bununla birlikte, duvardaki çatlaklar, çivi delikleri de kapatılmalıdır.



İkinci Dünya Savaşından sonrasında yağlı ve bileşik badana boyaları geliştirilmiş, son zamanlarda memleketimizde de kullanılmaya başlanmıştır. Bunların çok varlıklı renk türleri yapılabilmektedir. Üstelik, sürüldükleri yüzeyi çok iyi koruyabilen bu badana boyalarının yağlı boya şeklinde yıkanmaya elverişli olmaları en büyük yararlarından biridir.



Badana genel olarak fırça ile sürülmekle birlikte «tabanca» ile de yapılır. Tabanca, boyayı püskürtmek için kullanılan bir âlettir, genel olarak elektrik motoru ile çalışır. Bununla birlikte, lâstik bir armutla çalışanları da vardır.



Badanalı duvarlara motifler basmak için bir rulo kullanılır. Basılması istenen motif rulonun üzerine kabartma olarak yapılmıştır Bu rulo bir taş üstünde mürekkeplenir. Badana edilmiş duvara sürülür. Sonucun iyi olması için basılacak motiflerin aralıklarını iyi hesaplamak gerekir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Badana Nedir?
Badana Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/badana-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/badana-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content