Bakla Bitkisi Hakkında Bilgiler

Bakla bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Bakla iyi mi bir bitkidir ne şeklinde özellikleri ve türleri vard...



Bakla bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Bakla iyi mi bir bitkidir ne şeklinde özellikleri ve türleri vardır?



baklaBaklagiller familyasından, yurdumuzun her tarafında yetiştirilen senelik bir bitkidir. Gövdesi köşeli, içi boştur, koyu yeşil yaprakları vardır. Bezelye çiçeklerine çok benzeyen ak çiçekler açar. Meyvası, tohum araları bölmeli, dolgunca bir kapçık biçimindedir. Kapçığı olgunlaştıkça sertleşir, döner. Kapçığın dışı kadife şeklinde tüylüdür. Uzunluğu 4-14 sm., genişliği de 1,5 2 sm. içinde değişiyor.



Bakla kazık köklü bir bitkidir Kökleri toprağın 100 110 sm kadar derinliklerine iner. Bitkinin döllenmesi kendi kendine tozlama suretiyle olur. Döllenmenin daha iyi bir biçimde neticelenmesi için çiçekleri hafifçe sallamak gerekir. Sallanmayan çiçekler pek tohum bağlamazlar.



Yemeklik baklanın sakız baklası, sultanî bakla, Bayrampaşa baklası, arşın baklası, Fransız baklası, İtalyan baklası, tatlı su baklası, hayvan baklası şeklinde türleri vardır. Bunların içinde bahçelerde en fazla ekilenleri sakız baklası ile Bayrampaşa baklasıdır.



Kına denilen bîr hastalık bakla bitkisine büyük zararlar verir. Basra ismi verilen bazı küçücük böcekler de baklaya musallat olurlar. Bu durumda hasta bitkileri söküp atmak ya da «Bordo bulaması» denen bir ilâç püskürtmek yarar verir.



Bakla sebze bahçelerine birbirlerinden 50 sm. kadar aralıklarla paralel olarak çizilen çizgilere 25 sm. aralıklarla ekilir, üstüne 5-6 sm. genişliğinde toprak örtülür. Aslolan vatanı Avrupa ve Asya olan bakla Eski Mısırlılar, İsrailliler, Yunanlılar ve Romalılar tarafınca tarımı meydana getirilen bir bitkidir. Çin’e girmesi M. O. 2822 senesinde olmuştur.



BAKLAGİLLER



Kapalıtohumlular altşubesinin, ikiçeneklî-ler sınıfına bağlı ayrı taçyapraklılardan bir nebat familyasıdır. Yeryüzünde 500 kadar cinsi, J 2.000 kadar da değişik türü olan varlıklı bir familyadır. Dünyanın derhal her bölgesine yayılmıştır. Pek çok ağaç, ağaççiK ya da ot şeklindedir. Besince yoksul topraklarda dahi kolayca yetişir, hattâ bu toprakların azot bakımından zenginleşmesine de yardım eder. Bu familyada bakla, fasulye, mercimek, bezelye şeklinde sebzeler; yo..ca, tirfil, korunca, acıbakla şeklinde yem bitkileri; yerfıstığı, meyankökü, geven şeklinde endüstri bitkileri; akasya, erguvan, mor ve sarı salkım şeklinde ağaçlarla koku ve güzelliklerinden dolayı bahçelerde yetiştirilen süs fasulyeleri, kırlarda çok raslanan sarı çiçekli katırtırnakları, devedikenleri yer alır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bakla Bitkisi Hakkında Bilgiler
Bakla Bitkisi Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/bakla.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bakla-bitkisi-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bakla-bitkisi-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content