Bal Nedir? Balmumu Nedir?

Bal nedir? Balmumu nedir? Bal ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu sayfamız. Balmumu hakkında da özetlemek gerekirse bilgiler...



Bal nedir? Balmumu nedir? Bal ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu sayfamız. Balmumu hakkında da özetlemek gerekirse bilgiler.



Bal Peteği : Bal yapan arılar



Arıların çiçeklerdeki balözünü emerek yapmış olup peteklere doldurdukları, hoş kokulu, şekerli, reçel kıvamında, tatlı bir maddedir.



Arılar çiçekten çiçeğe uçarak bunların öz-sularını emerler, ayrıca balözünü alırlar. Balözü arının midesinde bazı kimyasal değişikliklere uğrar. Arı sonrasında bu tarz şeyleri yine ağzından çıkararak peteklerin içine doldurur, üzerini de ince bir balmumu tabakası ile örter.(Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın)



Balın bileşiminde % 17-22 su, türlü miktarlarda da şeker vardır. Çiçeklerde balözündeki su ise % 60-95 arasındadır. Bu özsuyun bal haline gelebilmesi için suyunu kaybetmesi gerekir. Bu da, arının midesinde, sonrasında da kovanlarda olur. Arılar kovanlarda sürekli kanat çırparak içerideki hava akımını sağlarlar.



Olgunlaşmış bir balın bileşimi şöyledir: % 2-6 sakaroz, 65-73 früktoz, 3-4 dekstrin, 1-2 protein, 17-22 su, 0,1-0,18 asitler, 0,24 madenî maddeler ve 0,1-0,18 organik maddeler. Balın rengi, kokusu, tadı toplanılan yere, çiçeklerin yapısına, iklime gore değişiyor.



Bal çok eski çağlardan bu yana yüz yıl öncesine kadar insanların şeker gereksinimlerini karşılayan tek maddeydi. Kolay sindirilen, şifalı, vitaminli bir besindir. Eskiden hekimlikte pek çok dertlere deva olarak kullanılırdı. Bugün de boğaz hastalıklarında, yaraların tedavisinde, sulandırılarak da müshil olarak kullanılır.



Balmumu Nedir



Balmumu genç işçi arıların bal ve çiçektozlarını yiyerek bu tarz şeyleri vücutlarında iyice sin-dirikten sonrasında karın halkalarının arasından terler benzer biçimde çıkardıkları “sarımtırak ak katı bir maddedir. Bu konuyu çıkarırken arılar bir üzüm salkımı benzer biçimde birbirlerine sarılırlar. Bundan dolayı de kovandaki ısının 35° kadar olması gerekip



Balmumu 30-35° de yumuşar, 62-63° de erir. Yoğunluğu 0,965 tir. Suda ve alkolde erimez. Neft, kloroform ve karbon sülfürde erir. Saf balmumu çiğnendiği süre lezzetsizdir, dişlere yapışmaz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bal Nedir? Balmumu Nedir?
Bal Nedir? Balmumu Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/bal-petegi-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bal-nedir-balmumu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bal-nedir-balmumu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content