Balear Adaları Nerede

Balear Adaları nerededir? Batı Akdeniz’de yer alan Balear Adaları hakkında coğrafi ve tarihi bilgilerin yer aldığı yazımız. Batı Akdeniz’de ...



Balear Adaları nerededir? Batı Akdeniz’de yer alan Balear Adaları hakkında coğrafi ve tarihi bilgilerin yer aldığı yazımız.



balear



Batı Akdeniz’de üç büyük ve bir kısım küçük adalardan meydana gelmiş bir adalar topluluğudur. İspanya’nın doğu kıyısı açıklarında bulunan adalar İspanya’nın bir eyaletidir.



Yüzölçümü: 5.014 displaystyle k{{m}^{2}}
Başkenti: Palma.



Balear Adaları’nın başlıcaları doğudan batıya doğru sırayla Minorka, Majorka ve İbiza’dır. Bunların çevresinde küçük adalar vardır. Adalar, uzunluğu 250 km. yi bulan bir şerit üzerinde uzanır. Genel olarak yükseklikleri 500 m. yi bulmaz; yalnız, Majorka Adası’nın kuzeyindeki dağların en yüksek yeri 1.451 m. dir.



Adaların başkenti Palma, Majorka Adası’nın batısında 138.100 nüfuslu bir şehirdir. Bu adanın bütün nüfusu 300.000’den fazladır.



Balear Adaları’nda yetişen başlıca bitkiler badem, turunçgiller ve üzümdür. Hayvanlardan domuz ve katır beslenir, balıkçılık yapılır. En önemli madenler demir ve bakırdır. Taşkömürü ve mermer de çıkarılır.



Adaların iklimi oldukça yumuşak ve rutubetlidir. Sıcaklık ortalamaları denizden alçaklık ve yüksekliğe göre değişir.



Tarihte Balear Adaları



Balear Adaları’nın eskiden Fenikeliler ve Kartacalılar’a bağlandığı bilinmektedir. M. Ö. 122 yılında adalar Roma’ya katılmış, Majorka Adasındaki Palma şehrini de o zamanlar Romalılar kurmuştur. Minorka’daki belli başlı şehirler ise Kartacalılar tarafından kurulmuştur. Daha sonra buraya önce Vandallar (465), yetmiş yıl kadar sonra da Doğu Roma İmparatorluğu hâkim olmuştur (534).



Balear Adaları VIII. yüzyılda birçok defalar Araplar tarafından alınmışsa da ancak 903’te Endülüs Emevî Devleti’ne bağla-nab’rlmiştir. Bundan sonra üç yüzyıldan fazla bir zaman Müslümanların elinde kalmış, 1229 yılında Aragon Kiralı tarafından zapte-dilmiştir. Adalar XVIII. yüzyılda kısa bir müddet İngilizler’in eline geçmi-şse de 1802 yılında yapılan bir antlaşmayla kesin olarak İspanya’ya bırakılmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Balear Adaları Nerede
Balear Adaları Nerede
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/balear.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/balear-adalar-nerede.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/balear-adalar-nerede.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content