Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının Özellikleri Nedir

1) Yazı diliyle konuşma dili arasındaki fark ortadan kalkmış dildeki sadeleşme çabaları durmaksızın olarak sürmüştür. 2) Edebiyatımız bu zam...


1) Yazı diliyle konuşma dili arasındaki fark ortadan kalkmış dildeki sadeleşme çabaları durmaksızın olarak sürmüştür.

2) Edebiyatımız bu zamanda toplumcu bir karakter kazanmış gerçekçi bir anlayış güdülmüştür.

3) Aruz ölçüsünün yerini hece ölçüsü almış, şiirlerde de günlük konuşma dili kullanılmıştır. Gene bu zamanda şiirin biçimce daha da serbestleşmesi sağlanmıştır.

4) Şžiir, roman, öykü ve tiyatro şeklinde türlerde mühim gelişmeler olmuştur.

5) Cumhuriyetin kuruluşuyla 1940 (İkinci Dünya Savaşı) yılları içinde yapıt veren ozan ve yazarlar çoğu zaman daha önceki Ulusal Edebiyat akımının tesirinde tam anlamıyla ‘yerli’ ve ‘halka doğru’ ; ya da Garp’nın, bilhassa Fransız edebiyatının tesirinde şahsi yollarında yürümüşlerdir.

6) Cumhuriyet edebiyatının temelinde İstiklal Savaşı ve AtaTürk devrimleri vardır. Şžiirler, romanlar, hikayeler bu iki mevzu ile direkt ya da dolaylı olarak bağlantılır.Ulusal his ve coşku geliştirmeye yönelik bu çabalar Ulusal edebiyatın bir devamı niteliğindedir.

7) Ulusal edebiyatla başlamış olan halka inme, Anadolu’yu tanıma uğraşı bu devrin edebiyatında ana ilkelerden olmuş, Türk halkının her kesimi edebiyata girmiştir. Bundan böyle edebiyatİstanbul’un sınırlarını tamamen aşmıştır.

8) Yeni kurulan devlet ile meydana getirilen bir takım devrimleri halka tanıtmak ve benimsetmek görevi Cumhuriyet periyodu sanatçılarına düşmüştü. Sanatçı, politika ile halk içinde bir köptü olmuş, devrimleri yorumlamış, açıklamış ve savunmuştur.

9) Yeni dil ve eski dil tartışmaları Cumhuriyet ile noktalanmış, siyasal güç, vakası tekeline almış ve Türk Dil Kurumu’nu kurarak dilde geri dönülmez bir yenileşmeye yoluna gidilmiştir.Ama kimi zaman çok aşırıya gidilerek halkın anlayamadığı kelimeler dile konularak Türkçe yabancı bir dil haline gelmiştir.

10) Cumhuriyat’tan ilkin bir tek sempati duyulan Türk Halk sanatları ve folklörü ön plana alınmış, öncekilerin küçümsediği Karacaoğlan’ın, Yunus’untarzı örnek alınmıştır. Bundan böyle harf benzerliği de kurulan Garp edebiyatı daha yakından takip edilmiştir.Türk edebiyatı, garp edebiyatının yeniliklerini, akımlarını uygulamaya adım atmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının Özellikleri Nedir
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatının Özellikleri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cumhuriyet-donemi-edebiyatnn.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cumhuriyet-donemi-edebiyatnn.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content