Dağların Türkiyedeki Coğrafi Dağılışı Nedir

DAÄžLARIN TÜRKİYE’DEKİ COÄžRAFİ DAÄžILIŞžI Şimal Anadolu Dağları: Bu dağlar Alp sisteminin Türkiye’deki şimal kanadını oluşturur. K.An. D...


DAÄžLARIN TÜRKİYE’DEKİ COÄžRAFİ DAÄžILIŞžI
Şimal Anadolu Dağları: Bu dağlar Alp sisteminin Türkiye’deki şimal kanadını oluşturur. K.An. Dağ., Karadeniz Bölgesinde iki sıra halinde uzanır. Kıyı yakınındaki sıra dağlar Küre, Canik, Giresun, Gümüşhane, Kalkanlı, Trabzon ve Rize dağlarıdır. Giresun, Rize dağlarına Şark Karadeniz dağları da denir. Şark Karadeniz dağları dik yamaçlı yüksek dağlardır. Bundan dolayı ulaşım iç kesimlerle Kalkanlı ve Kop geçitleriyle sağlanır.
Bu sıra dağlar kuşağının gerişimde garptan doğuya doğru ikinci dönem vardır. Bu tür durumlar Köroğlu, Ilgaz,Deveci, Yıldız,Çimen,Kop, Mescid ve yalnız Çam dağları.
Cenup Anadolu Dağları :
Bunlara Toros dağları da denir. Alp kıvrım sisteminin cenup kanadına dahildir. Üç kısımdan oluşur.
1) Garp Toroslar: Antalya körfezinin her iki tarafına doğru iki dönem halinde uzanır. Avrupada Ak dağlar, ve Boz dağlar, doğuda Sultan, Dedegöl ve Geyik dağları.
2) Orta Toroslar: Antalya körfezinin doğusunda kıyıya paralel uzanır. Bolkar Dağları,Aladağlar, Tahtalı Dağları, Binboğa Dağları.
İskenderun körfezinin derhal doğusunda Nur(Amanos) dağları uzanır.
Güneydoğu Anadolu Dağları:
Torosların uzantısı olduğundan bunlara Güneydoğu Toroslar denir. Bu dönem üstünde Malatya Dağları, Genç D., Bitlis D., Hakkari D. vardır. En yüksek noktayı Cila D.(Uludoruk) (4135).
Şark Anadolu Dağları:
Bu bölgedeki dağların büyük bir bölümü Orta Torosların devamı olan sıradağlardır Bu tür durumlar: Tahtalı D, Mercan D, Karasu D., Aras Dağı’dır. Allahu’ekber D.ise K.An. Dağlarının uzantısıdır. Bununla birlikte Şžerafettin Dağı Bingöl D., Şžakşak Dağı ve Kargapazarı D. vardır.
Bununla birlikte volkanik dağlar vardır: B. ve K. Ağrı-sancı, Tendürek, Süphan ve Nemrut
İç Anadolu Dağları: Bölümde sıradağlar azdır. Sundiken ve Sultan Dağları sıradağlara örnektir. En dağlık kasım bölgeleri şark kısmıdır. Tecer, Çamlıbel, Hınzır ve Akdağlar burdadır. Bununla birlikte Ankara ve çevresinde İdris D. Elmadağ ve Ayas Dağı volkanik Dağları; Erciyes, Melendiz, Hasan D. Karadağ ve Karacadağ.
Garp Anadolu Dağları:
Horst şeklindeki dağlardır. Kuzeyden güneye doğru Madra D. Yunt D. Bozdağlar ve Aydın Dağlardır.
Muğla yöresinde KB-G.D yönünde uzanan dağ sıralarından oluşan Menteşe Dağları yer alır. Kuzeyde Kaz dağları ve Biga Dağları vardır. İç kesimlerde, Sandıklı, Eğrigöz ve Murat D. benzer biçimde yükseltiler vardır Bursa’daki Uludağ eski bir volkanik kütlenin yüzeye çıkmasıyla oluşmuştur. Ülkemizin en mühim kış turizmi merkezlerindendir.

Dağların Tabii Ortam ve Ek. Faaliyetler üstündeki Tesirleri
Dağlar: İklim, toprak oluşumu, nebat örtüsünün dağılışı, yerleşme ve ekonomik faaliyetler üstünde etkili olmaktadır.
Yükseklere çıkıldıkça, iklimin soğumasına bağlı olarak nebat örtüsü farklılıklar gösterir. Vadilerin iç kesimleri ile kuzeye ve güneye bakar yamaçları içinde değişik nebat toplulukları mevcuttur.
Yüksek ve engebeli olan dağlık sahalar genel olarak tarımın yapılmasını, yerleşmenin kurulmasını ve yol yapımını güçleştirir.Fazla yağış alan dağlık sahalar, mühim seviyede akarsuların beslenmesini sağlar.
Dağlarda bulunan yerleşme şekilleri ve buralardaki insanların tarımsal faaliyetleri ovalara gore farklıdır…

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dağların Türkiyedeki Coğrafi Dağılışı Nedir
Dağların Türkiyedeki Coğrafi Dağılışı Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/daglarn-turkiyedeki-cografi-dagls-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/daglarn-turkiyedeki-cografi-dagls-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content