Demeter Nedir

Demeter - Yunan mitolojisinde toprağın ve ürün verimliliğinin tanrıçasıdır. Kronos ve reiha'nın kızı, zeus'un kız kardeşidir. Demet...


Demeter - Yunan mitolojisinde toprağın ve ürün verimliliğinin tanrıçasıdır. Kronos ve reiha'nın kızı, zeus'un kız kardeşidir. Demeter insanlar tarafından saygınlık gören bir tanrıçadır ve şerefine şenlikler düzenlenir.

Homeros destanlarındaki güzel saçlı,güzel örgülü kraliçe. Toprak ve bereket tanrıçası. Hesiodos'a göre kronos ile rheia'nın kızı, yani ikinci kuşak tanrılar soyundandır. Ekinleri ve özellikle buğdayı simgeler. Zeus ile birleşmesinden persephone doğmuştur.
En çok tapınım gördüğü yerler italya,girit ve trakya'dır. Onun tek efsanesi mevsimlerle ilgilidir. Bu efsane yunan dünyasının daha çok buğday üreten bölgelerinde gelişmiş ve tutulmuştur. Hem efsanede, hem de tapımında kızı persephone ile birlikte anılır. Bunlara "iki tanrıça" denir.

Efsaneye göre; persephone bir gün oyun arkadaşlarıyla birlikte çayırda çiçek toplarken toprak yarılmış ve hades arabasıyla çıkara kızı yer altı ülkesine kaçırmış ve orada ona nar yedirmiştir. İnanışa göre; ölüler ülkesinden bir şey yiyen hades'ten geri çıkamaz. Çok üzülen demeter kızını aramak için yollara düşmüş ancak hiç bir yerde bulamamıştır. Bunun üzerine yaşama küserek ıssız bir köşeye çekilmiştir. Demeter'in küsmesiyle toprağın bereketi uçup gitmiş,kıtlık başgöstermiştir. Tanrı zeus duruma müdahele ederek sorunu çözümlemiştir. Bundan sonra persephone kışı kocası hades'in baharı ve yazı da demeter'in yanında geçirmeye başlamış ve toprağa yeniden bereket gelmiştir.

Demeter'in çeşitli sevgilileri ve bu ilişkilerinden pek çok çocuğu olmuştur. Bunların içinde en ünlüsü, ölümlü bir erkek iasion'dan olan oğlu plutos (servet ve zenginlik tanrısı)'tur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Demeter Nedir
Demeter Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/demeter-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/demeter-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content