Dinamometre Nedir

Kuvvet ölçerdir. Dinamometrenin yapısında esnek yay bulunmaktadır. Üstünde ise ölçeklendirilmiş bir gösterge vardır. Uygulanan kuvvetin büyü...


Kuvvet ölçerdir. Dinamometrenin yapısında esnek yay bulunmaktadır. Üstünde ise ölçeklendirilmiş bir gösterge vardır. Uygulanan kuvvetin büyüklüğü bakımından yay gerilir ve kuvvet kıymeti gösterge üstünde okunması mümkün. Cisimlerin kuvvetlerini ölçmede kullanılır.

Dinamometre Nedir



Dinamometre, döner bir makinenin çıkış kuvvetini ölçmede kullanılan aygıttır.

Dinamometre (ya da kuvvetölçer) en fazla, bir elektrik motorunun ya da bir otomobil motorunun at enerjisini ölçmede kullanılır. Döner bölüme uygulanan burma kuvveti (moment) ile açısal hızın çarpımı, kuvveti verir. Kuvvet ölçen dinamometrelerden en yaygın kullanılanı, esnek bir metal halkadan oluşur. Bu halkayı sıkıştıracak şekilde bir kuvvet yüklendiğinde halka burulur ve burulma miktarına gore kuvvet ölçülür. Cismin uyguladığı kuvvet ne kadar büyükse yay o denli gerilir. Dinamometrede ölçülen değerler, Newton birimiyle (N) gösterilir. (1 Newton = 1/9,81 kilo)

Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır. İçteki borunun üstü eşit olarak bölmelendirilmiştir. Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır. Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır.Bununla birlikte bu Dinamometrelerin küçüğü de vardır.Bu tür durumlar ise daha ufak birimli kuvvetleri ölçer .

Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. İç içe geçmiş iki borudan oluşur. İçteki boruda yay asılıdır. İçteki borunun üstü eşit olarak bölmelendirilmiştir. Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır. Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır.

Dinamometrelerin üstünde ölçebileceği maksimum (azami) kuvvet yazılıdır. Şžayet bu maksimum kuvvetten daha büyük bir kuvvet uygulanırsa dinamometre kırılır, en azından esnekliği bozulur.

Rahat bir dinamometre iyi mi hazırlanmış olur?



1 -
Bir cismin ağırlığını ya da cisme etkiyen kuvveti ölçmeye yarayan alete “dinamometre” denir. Sarma gösterim bir ucuna kancalı bağlama parçasını geçirin. Gösterim alt ucuna ise hidrostatik terazinin hususi kefesini asınız. Karton şeridi, sarma yaya paralel olacak şekilde yerleştirin. Kefe boşken gösterge olarak kullandığımız telin hizasını karton şerit üstünde işaretleyip sıfır yazınız. Kefeye 1 kilo'lık kütleyi koyunuz. Sarma yay dengeye ulaştığında göstergenin karton şerit üstünde gösterdiği hizayı işaretleyip 10 yazınız. Cetvel yardımıyla O ile 10 arasını 10 eşit bölüme bölünüz. Yaptığınız kolay bir dinamometredir.

Bununla ağırlığı 10 N'u geçmeyen cisimlerin ağırlıklarını ölçebilirsiniz.

Dinamometreler “Esnek cisimlere eşit kuvvetler uygulandığında, uzama miktarları da eşit olur” kuralından yararlanılarak yapılmıştır.

Dinamometreler, hangi konumda ölçüm yapılacaksa o konuma gore ayarlanmalıdır.

***Mühim not: Dinamometreler değişik ağırlıklara gore ayarlanmıştır(100g-f, 200g-f, 400g-f, 1kg-f...vb.). Mesela 300g-f ağırlığındaki bir cismi, 100g-f ‘lik bir dinamometrede tartmaya çalışırsak, dinamometrenin esneklik özelliği kaybolacağından dolayı bozulacaktır.

1 kilo’ lık kütleye tesir eden yer çekimi kuvveti 9,8 N’ dur. Bu kıymet ortalama 10 N alınır.

Kuvvet, kuvvetle dengelenir:Her etkiye karşılık eşit büyüklükte zıt yönlü bir tepki kuvveti vardır.

Bir cisme etkiyen kuvvet, başka bir kuvvetle dengelenir. Doğrusu her tesir kuvvetine karşı bir tepki kuvveti oluşur. Tesir ve tepki kuvveti birbirini dengeler.

2 -
Deney için;

1. Yay
2. Tahta ayaklar
3. Kefe
4. Ağırlık
5. Karton (Cetvel için)

Bu parçaları kullanarak üstteki resimdeki şeklinde bir dinamometre yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dinamometre Nedir
Dinamometre Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dinamometre-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dinamometre-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content