Dinamometre Yapımı Nedir

Dinamometre kuvvet ölçerdir. Dinamometrenin yapısında esnek yay mevcuttur. Üstünde ise ölçeklendirilmiş bir gösterge vardır. Uygulanan kuvve...


Dinamometre kuvvet ölçerdir. Dinamometrenin yapısında esnek yay mevcuttur. Üstünde ise ölçeklendirilmiş bir gösterge vardır. Uygulanan kuvvetin büyüklüğü bakımından yay gerilir ve kuvvet kıymeti gösterge üstünde okunması mümkün. Cisimlerin kuvvetlerini ölçmede kullanılır.

Kolay bir dinamometre iyi mi hazırlanmış olur?



Yöntem 1



Bir cismin ağırlığını ya da cisme etkiyen kuvveti ölçmeye yarayan alete “dinamometre” denir. Sarma gösterim bir ucuna kancalı bağlama parçasını geçirin. Gösterim alt ucuna ise hidrostatik terazinin hususi kefesini asınız. Karton şeridi, sarma yaya paralel olacak şekilde yerleştirin. Kefe boşken gösterge olarak kullandığımız telin hizasını karton şerit üstünde işaretleyip sıfır yazınız. Kefeye 1 kilo'lık kütleyi koyunuz. Sarma yay dengeye vardığında göstergenin karton şerit üstünde gösterdiği hizayı işaretleyip 10 yazınız. Cetvel yardımıyla O ile 10 arasını 10 eşit bölüme bölünüz. Yaptığınız rahat bir dinamometredir.

Bununla ağırlığı 10 N'u geçmeyen cisimlerin ağırlıklarını ölçebilirsiniz.

Dinamometreler “Esnek cisimlere eşit kuvvetler uygulandığında, uzama miktarları da eşit olur” kuralından yararlanılarak yapılmıştır.

Dinamometreler, hangi konumda ölçüm yapılacaksa o konuma gore ayarlanmalıdır.

***Mühim not: Dinamometreler değişik ağırlıklara gore ayarlanmıştır(100g-f, 200g-f, 400g-f, 1kg-f...vb.). Mesela 300g-f ağırlığındaki bir cismi, 100g-f ‘lik bir dinamometrede tartmaya çalışırsak, dinamometrenin esneklik özelliği kaybolacağından dolayı bozulacaktır.

1 kilo’ lık kütleye tesir eden yer çekimi kuvveti 9,8 N’ dur. Bu kıymet ortalama 10 N alınır.

Kuvvet, kuvvetle dengelenir : Her etkiye karşılık eşit büyüklükte zıt yönlü bir tepki kuvveti vardır.

Bir cisme etkiyen kuvvet, başka bir kuvvetle dengelenir. Şu demek oluyor ki her tesir kuvvetine karşı bir tepki kuvveti oluşur. Tesir ve tepki kuvveti birbirini dengeler.

Yöntem 2



Deney için;
1. Yay
2. Tahta ayaklar
3. Kefe
4. Ağırlık
5. Karton (Cetvel için)

Bu parçaları kullanarak üstteki sarı renkli resimdeki şeklinde bir dinamometre yapabilirsiniz.

Sual: dinamometre yapımı
Ileti: dinamometre hakkında bilgi ve iyi mi yapılır

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dinamometre Yapımı Nedir
Dinamometre Yapımı Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dinamometre-yapm-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dinamometre-yapm-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content