Dinamometre kuvvet ölçerdir. Dinamometrenin yapısında esnek yay mevcuttur. Üstünde ise ölçeklendirilmiş bir gösterge vardır. Uygulanan kuvve...
Dinamometre kuvvet ölçerdir. Dinamometrenin yapısında esnek yay mevcuttur. Üstünde ise ölçeklendirilmiş bir gösterge vardır. Uygulanan kuvvetin büyüklüğü bakımından yay gerilir ve kuvvet kıymeti gösterge üstünde okunması mümkün. Cisimlerin kuvvetlerini ölçmede kullanılır.
Kolay bir dinamometre iyi mi hazırlanmış olur?
Yöntem 1
Bir cismin ağırlığını ya da cisme etkiyen kuvveti ölçmeye yarayan alete “dinamometre†denir. Sarma gösterim bir ucuna kancalı bağlama parçasını geçirin. Gösterim alt ucuna ise hidrostatik terazinin hususi kefesini asınız. Karton şeridi, sarma yaya paralel olacak şekilde yerleştirin. Kefe boşken gösterge olarak kullandığımız telin hizasını karton şerit üstünde işaretleyip sıfır yazınız. Kefeye 1 kilo'lık kütleyi koyunuz. Sarma yay dengeye vardığında göstergenin karton şerit üstünde gösterdiği hizayı işaretleyip 10 yazınız. Cetvel yardımıyla O ile 10 arasını 10 eşit bölüme bölünüz. Yaptığınız rahat bir dinamometredir.
Bununla ağırlığı 10 N'u geçmeyen cisimlerin ağırlıklarını ölçebilirsiniz.
Dinamometreler “Esnek cisimlere eşit kuvvetler uygulandığında, uzama miktarları da eşit olur†kuralından yararlanılarak yapılmıştır.
Dinamometreler, hangi konumda ölçüm yapılacaksa o konuma gore ayarlanmalıdır.
***Mühim not: Dinamometreler değişik ağırlıklara gore ayarlanmıştır(100g-f, 200g-f, 400g-f, 1kg-f...vb.). Mesela 300g-f ağırlığındaki bir cismi, 100g-f ‘lik bir dinamometrede tartmaya çalışırsak, dinamometrenin esneklik özelliği kaybolacağından dolayı bozulacaktır.
1 kilo’ lık kütleye tesir eden yer çekimi kuvveti 9,8 N’ dur. Bu kıymet ortalama 10 N alınır.
Kuvvet, kuvvetle dengelenir : Her etkiye karşılık eşit büyüklükte zıt yönlü bir tepki kuvveti vardır.
Bir cisme etkiyen kuvvet, başka bir kuvvetle dengelenir. Şu demek oluyor ki her tesir kuvvetine karşı bir tepki kuvveti oluşur. Tesir ve tepki kuvveti birbirini dengeler.
Yöntem 2
Deney için;
1. Yay
2. Tahta ayaklar
3. Kefe
4. Ağırlık
5. Karton (Cetvel için)
Bu parçaları kullanarak üstteki sarı renkli resimdeki şeklinde bir dinamometre yapabilirsiniz.
Sual: dinamometre yapımı
Ileti: dinamometre hakkında bilgi ve iyi mi yapılır
YORUMLAR