Friedrich Hegel Kimdir?

Tanınmış ünlü bir Alman filozofu olan Friedrich Hegel ve felsefesi ile ilgili olarak bilgilerin özetlemek gerekirse yer almış olduğu yazımız...



Tanınmış ünlü bir Alman filozofu olan Friedrich Hegel ve felsefesi ile ilgili olarak bilgilerin özetlemek gerekirse yer almış olduğu yazımız.



Georg Wilhelm Friedrich HegelFriedrich Hegel (27 Ağustos 1770, Stuttgart, Almanya – 14 Kasım 1831, Berlin, Almanya)

Tanınmış Alman filozofudur. Stuttgart’ta hayata merhaba dedi. Bir memurun oğluydu. Tübingen’de tanrı bilim okuduktan sonrasında Bern ve Frankfurt’ ta felsefe öğretmenliğine başladı. 1805’te Jena üniversitesine profesör oldu. Ilk başlarda Schelling’în öznel idealizm felsefesine inanmış görünüyordu, sonradan kendine ayrı bir sistem kurup onun savunmasını hayata geçirmeye başladı. Kurduğu bu felsefe sistemini «Phanomenologie des Geiste» adındaki eserinde anlatmıştır. Bir süre Nürnberg’de kaldıktan sonrasında Berlin ve Heidelberg üniversitelerinde profesörlük yapmış oldu. Bu devrede yazdığı eserler içinde «Mantık Bilimi» ve «Felsefe Bilimleri Ansiklopedisi» dikkati çekti.



Hegel’in kurduğu sisteme «diyalektik mantık» denilir. Buna nazaran bir düşünce (kısaca sav), karşısındaki bir başka tezle (antitezle) karışır, bundan yeni bir anlayış doğar ki ona da «bireşim» denilir.



Hegel, Kant’ın felsefesine inanmakla birlikte onun fikirlerini yetersiz buluyordu. Kant’ın aksine insanların her şeyi öğrenebileceklerine inanmıştı. Hegel’e nazaran dünya demek mantık demekti. İnsanlar mantığın sırrını çözdükleri anda beşerin de sırrını çözmüş olacaklardı. Hegel’e nazaran, yeryüzünde her şeyin tam bir tersini sağlamak mümkündür. Yaşamın tersi ölüm, aşkın tersi nefret, gündüzün tersi gece, gençliğin tersi ihtiyarlıktır.



Hegel, ömrünün son yıllarını Berlin’de geçirdi. O tarihlerde hazırlanan yeni İngiliz anayasasını asla beğenmemişti. İnsanların isteklerine nazaran bir anayasanın hazırlanmasına yandaş değildi. «İnsanlar hiçbir zaman ne istediklerini bilemezler» diyordu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Friedrich Hegel Kimdir?
Friedrich Hegel Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Georg-Wilhelm-Friedrich-Hegel.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/friedrich-hegel-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/friedrich-hegel-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content