Görelilik İlkesi Nedir? Hakkında Bilgi

Görelilik ilkesi nedir? Hususi görelilik ilkesi, dönemin göreliliği, uzunlukların göreliliği nedir, açıklaması, hakkında bilgi. ÖZEL GÖRELİL...



Görelilik ilkesi nedir? Hususi görelilik ilkesi, dönemin göreliliği, uzunlukların göreliliği nedir, açıklaması, hakkında bilgi.



ÖZEL GÖRELİLİK İLKESİ



Albert Einstein ışık hızının değişmezliği ile ilgili daha evvel bu mevzuda emek harcamalar icra eden ilim adamlarının yasaları içinde ağırbaşlı çelişkiler belirledi.



Einstein 1905 senesinde bu çelişkiyi çözebilen ama bununla birlikte uzay ve süre kavramlarımızı tamamen değiştirebilen bir kavram önerdi. Einstein kendi hususi görelilik kuramını genel iki hipoteze dayandırdı.



I) Tüm fizik yasaları, tüm eylemsiz referans sistemlerinde aynıdır.



II) Işık hızı, eylemsiz referans sisteminde ışık kaynağının ve gözlemcinin hareketinden bağımsız olup kıymeti, displaystyle c=m/s dir.



Hususi görelilik kuramı, 1905 senesinde kendi zamanı için inanılması güç bir çok öngörüde bulunmuştur. Bunların en mühimleri;



***Cisimler hızlandıkça, süre; cisim için daha yavaş akmaya adım atacaktır, ışık hızına ulaşıldığında durmalıdır.



***Cisimler hızlandıkça hareket doğrultusundaki boyları kısalmaya uğrayacaktır.



***Cisimler hızlandıkça kinetik enerjilerinin bir bölümü kütleye dönüşür ve durağan cisimlerin hiçbiri ışık hızına ulaşamaz.



***Cisimlerin hızları arttıkça kütleleri de artar. Işık hızında kütle sonsuz olur.



ZAMANIN GÖRELİLİĞİ



Einstein’in hususi görelilik kuramına bakılırsa ışık hızına yakın hızlarda (rölativistik hız) süre durgun gözlemciye bakılırsa daha yavaş çalışır. Bu tesir süre genişlemesi olarak bilinir.



Göreli süre;



displaystyle Delta =frac{sqrt} şeklinde ifade edilebilir.



Mesela; Bir sarkaç 3 saniyelik periyotla salınım hareketi yapıyor. Sarkaca bakılırsa ışık hızının 0,95 katı hızla hareket eden bir gözlemci, sarkacın salınım periyodunu,



displaystyle Delta =frac{sqrt}



displaystyle Delta =frac{sqrt}=9,6s



Şu demek oluyor ki 0,95c’lik hızla hareket eden gözlemci sarkacın daha yavaş salındığını gözler.



Dönemin göreliliğine en güzel örnek ikizler paradoksu olarak verilebilir. 20 yaşlarında ikiz kardeşleri düşünelim. Bunlardan biride birisi astronot olsun. Astronot olan ikizini bütün ülkelerde koyup 20 ışık yılı uzaktaki bir yıldıza 0,8 c hızı ile gidip gelsin.



Yeryüzündeki ikizi için 20 ışık yılı uzaktaki yıldıza gidiş 25, dönüş de 25 yıl olmak suretiyle toplam 50 senedir. Astronot için ise süre hususi görelilik kuramına bakılırsa %40 daha yavaştır. Bu sebeple astronot için geçen süre 15 gidiş, 15 de dönüş 30 yıl olacaktır. Astronot dünyaya döndüğünde 50, ikizi 70 yaşlarında olacaktır.



UZUNLUKLARIN GÖRELİLİĞİ



Hususi görelilik teorisine bakılırsa cisimlerin hareket doğrultularındaki uzunlukları durgun uzunluktan daima kısadır. Bu tesir uzunluk büzülmesi olarak bilinir.



Durgun haldeki uzunluğu displaystyle olan bir çubuğu V göreli hızla hareket ettirirsek hareketi süresince çubuğun boyu;



displaystyle L=.sqrt şeklinde kısalır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Görelilik İlkesi Nedir? Hakkında Bilgi
Görelilik İlkesi Nedir? Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com//s0.wp.com/latex.php?latex=%5Cdisplaystyle+c%3D%7B%7B3.10%7D%5E%7B8%7D%7Dm%2Fs&bg=ffffff&fg=000&s=0
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/gorelilik-ilkesi-nedir-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/gorelilik-ilkesi-nedir-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content