“Bakın, cesette bir çiğnem et parçası vardır ki, o sıhhatli olunca bütün ceset sağlam olur; o bozulursa bütün ceset bozulur. Dikkat edin işt...
Hazret-i Peygamber efendimiz (Aleyhisselâm):
“Bakın, cesette bir çiğnem et parçası vardır ki,
o sıhhatli olunca bütün ceset sağlam olur; o bozulursa bütün ceset bozulur. Dikkat edin işte o kalptir.”buyurarak kalbin, insan bedenindeki yeri ve önemini vurgulamıştır.
Kur’ân-ı Kerîm’de özellikle beyindeki idrâk merkezleri anlamında “kalb” kelimesi kullanılmıştır. “Onların kalpleri vardır, kavramazlar; gözleri vardır, görmezler;kulakları vardır, işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir. (Â'râf/179)
“(Seni yalanlayanlar) yeryüzünde dolaşsalardı elbette düşünen kalpleri ve işiten kulakları olurdu. Ama gerçek şu ki, gözler kör olmaz; gerçekte göğüslerin içindeki kalpler kör olur.” (Hac/46)
Bu âyet-i kerîme ile Cenâb-ı Hâk, mâzeret algımızı âdeta yeniden düzenliyor. Bizim, “kör, sağır, dilsiz” dediklerimiz, canda özür olmadığı için özürlü değil, asıl özürlülük akleden Kalp’te ortaya çıkan özürdür. Aslında Hakk’ı duymayan sağır, görmeyen kör, konuşmayan dilsizdir.
YORUMLAR