Hiksoslar Kimlerdir?

Hiksoslar kimlerdir? Hiksoslar ne zaman ve nerede yaşamışlardır? Hiksosların özellikleri, tarihteki yerleri hakkında bilgi. Hiksoslar Hiksos...



Hiksoslar kimlerdir? Hiksoslar ne zaman ve nerede yaşamışlardır? Hiksosların özellikleri, tarihteki yerleri hakkında bilgi.





Hiksoslar



Hiksoslar; İÖ y. 1674’te Mısır’ın kuzeyini istila ederek 15. sülale döneminde (İÖ y. 1674 – İÖ y. 1567) hüküm süren Sami kökenli Asyalılardır. Hiksos adı, Eski Yunanlı tarihçi Manethon (ü. İÖ 300) tarafından Mısır dilinde yabancı bir ülkenin yöneticisi anlamına gelen heka-hase teriminden türetilmiş ve bütün bir halk için değil, yalnızca yabancı hükümdarlar için kullanılmıştır.



16. sülaleyi Hiksosların kurduğu kabul edilirse de bunların 15. sülale firavunlarının yalnızca vasalları oldukları sanılır. O dönemde Ortadoğu’nun başka yerlerinde de gözlenen genel göç hareketinin parçası oldukları anlaşılan Hiksosların çoğunlukla Sami kökenli adlar taşıdıkları bilinmekle birlikte içlerinde Hurri kökenlilerin de bulunduğu düşünülür. Mısır’a atı, savaş arabasını, bileşik yayı, üstün nitelikli savaş baltalarını ve gelişmiş tahkimat tekniklerini getirmişlerdir. Yaklaşık İÖ 1674’te Per Ramessu’ yu ele geçirmiş, kentin yıkıntıları üzerinde Avaris (bugün Tel ed-Debaa) adıyla başkentlerini kurmuşlardır. 1970’lerin ortalarından bu yana yörede yapılan kazılarda bir Kenan tapınağı, Filistin’e özgü insan ve at mezarlarıyla çanak çömlek ve çok sayıda gelişmiş silah bulunmuştur.



Hiksosların en büyük tanrısı, Asya’da tapınılan Fırtına Tanrısı Seteh’le özdeşleştirdikleri Eski Mısır’ın Fırtına ve Çöl Tanrısı Set idi. Aşağı Mısır’ın büyük bölümüyle Yukarı Mısır’ın Hermopolis’e kadar olan bölümünü doğrudan başkent Avaris’ten, güneyde ise Kusae’ye kadar olan, hatta kısa bir süre için daha öteye geçen bölgeyi Mısırlı vasalları aracılığıyla yönettiler. Sekeneme ve Kamose’nin yönetimi sırasında Teblilerin başkaldırması üzerine Hiksos firavunu I. Apopis, 13. sülalenin son yıllarında (İÖ y. 1700) Mısır egemenliğindeki Nübye’yi istila etmiş olan Kuşi hükümdarıyla ittifak kurmaya çalıştıysa da başaramadı.



Kamose’nin yönetimi sırasında Teb ayaklanması kuzeye doğru yayıldı ve İÖ y. 1567’de Avaris düştü. Ahmose’nin 18. sülaleyi kurmasıyla Hiksosların Mısır’daki 108 yıllık yönetimi sona erdi. Hatşepsut’un döneminden başlayarak ülkede sürekli kötülenmelerine karşın Hiksoslar firavun olarak hüküm sürmüş ve adları Torino Papirüsü’ndeki meşru hükümdarlar listesine alınmıştır.



Belli ölçülerde Mısırlılaşma sürecinden geçmişler, siyasal denetim dışında Mısır kültür yaşamında etkileri olmamıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hiksoslar Kimlerdir?
Hiksoslar Kimlerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/hiksoslar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hiksoslar-kimlerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hiksoslar-kimlerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content