Hipertimestik Sendromu

Hipertimestik Sendromu Kaliforniya'da yaşayan, 41 yaşındaki yönetici asistanı bir bayan -tıp literatüründe özetlemek gerek...



Hipertimestik Sendromu


Kaliforniya'da yaşayan, 41 yaşındaki yönetici asistanı bir bayan -tıp literatüründe özetlemek gerekirse "A.J." olarak anılıyor- 11 yaşından bu zamana kadar yaşamış olduğu derhal her gününü hatırlıyor. "E.P." olarak adlandırılan, 85 yaşındaki emekli laboratuvar teknisyeni ise yalnızca son olarak ne düşünmüşse onu hatırlıyor. Bu hanım kim bilir dünyanın en kuvvetli belleğine haiz, erkekse en zayıf belleğe...




A.J., "Belleğimdekiler sanki bir film şeridi şeklinde gözümün önünden geçiyor -hiç durmadan ve kontrolsüzce..." diyor.

3 Ağustos 1986'da, saat 12.34'te, aşka düştüğü genç insanın ona telefon ettiğini hatırlıyor. 12 Aralık 1988'de Murphy Brown tv dizisinde neler bulunduğunu hatırlıyor.

Beverly Hills Oteli'nde babasıyla 28 Mart 1992'de öğle yemeği yediğini hatırlıyor. Bütün ülkelerde yaşanmış olan vakaları, markete gittiği zamanları, hava durumunu ve duygularını hatırlıyor. Neredeyse yaşamış olduğu her şey günü gününe aklında. Ona "hatırlamıyorum" dedirtmek kolay değildir.

Geçtiğimiz yıllarda muhteşem iyi belleklere haiz bir avuç insanla karşılaşıldı. Bu tür durumlar içinde yer edinen -56 yaşında- Yağmur Adam filmine de esin membaı olan Kim Peek'in ortalama 12.000 kitabı ezberlemiş olduğu söyleniyor (bir sayfayı 8-10 saniyede okuyor).

Rus nöropsikolog Alexander Luria'nın üstünde 30 yıl süresince araştırma yapmış olduğu Rus gazeteci "S", inanılmaz sayıda sözcük ve sayı dizisini, anlam ifade etmeyen hece dizilerini ilk duyduğu günden senelerce sonrasında dahi hatırlayabiliyor.

Ama A.J.'nin eşi benzeri yok. Onun sıradışı belleği gerçekleri ve sayıları değildir, kendi yaşamıyla ilgili şeyleri anımsamak mevzusunda kuvvetli. Aslen, yaşamıyla ilgili detayları anımsama kabiliyeti öylesine kuvvetli ve bunun temeli o denli az biliniyor ki, Kaliforniya üniversitesi'nde (Irvine, ABD) yedi senedir A.J. üstünde araştırma meydana getiren sinirbilimci James McGaugh, Elizabeth Parker ve Larry Cahill, onun durumunu tanımlayabilmek için yeni bir tıbbi terim kullanmak zorunda kaldılar: Hipertimestik sendromu...






Sebep: Yazım hatası düzeltildi!







  • Down Sendromu


  • Klinefelter Sendromu (47, XXY Sendromu)


  • Di George Sendromu ve VCF Sendromu




Otobiyografik Hafıza Sahibi Kişilerin Kafayı Değişik

Hayatlarındaki her hatıra 10 yaşından itibaren kolayca hatırlayabilen otobiyografik hafıza sahibi kişilerin beyinlerinde farklılıklar belirlendi. Bu konudaki bilimsel çabalama, nörobiyolog James McGaugh başkanlığındaki University of California Irvine (UCI) adlı üniversiteden bilimadamlarınca yapılmış oldu. Neurobiology of Learning and Memory adlı bilimsel dergide piyasaya sürülen bilimsel çalışmanın otobiyografik belleğe ilişkin ilk bilimsel bulguları ortaya koyduğu bildirildi.




Araştırmacılar, otobiyografik belleğe haiz kişilerin bayağı laboratuvar hafıza testlerinde daha yüksek skorlar elde edememelerine rağmen 10 yaşından itibaren yaşadıkları olayların detaylarını hatırlamada inanılmaz seviyede başarı göstermiş olduklarının gözlemlendiğini belirtti.

Bilimsel araştırmada yer edinen UCI Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Merkezi'nden doktora talibi Aurora LePort, bu kişilerin pi sayısında yer edinen çok sayıda rakamı sıralayabilen düzgüsel hafıza şampiyonlarından 180 aşama değişik bulunduğunu söylemiş oldu. Leport, â€Bu kişilere bir tarih verdiğiniz süre size hızlıca karşılık veriyor. Haftanın hangi günü olduğu aniden akıllarına geliyor, bu konuyu düşünmüyorlar dahi. Bu konuyu bir çok tarih için de yüzde 99'luk bir oranda doğru olarak yapabiliyorlar†dedi.

Dokuz Bölüm Değişik

Araştırmada yer edinen 11 otobiyografik hafıza sahibi kişinin beyinlerini, denetim grubundaki başka kişilerinkiyle karşılaştıran araştırmacılar otobiyografik hafızası bulunanların beyinlerinin 9 strüktüründe farklılıklar belirledi.Bilimadamları, aralarında, beynin orta ve ön bölümlerini bağlayan bölümde daha çok ak maddeye rastlanmasının da olduğu bu farklılıkların büyük bir kısmının beynin otobiyografik hafıza ile ilişkili olduğu malum bölgelerinde yer aldığına dikkati çekti.

Araştırmalarından daha sonraki adımın bu hafıza biçimindeki mekanizmaları idrak etmek bulunduğunu belirten Leport, â€Bu, yalnız beyinden ve beyninin değişik strüktürleri arasındaki haberleşme-iletişim biçiminden mi lanıyor? Kim bilir bu genetiktir, kim bilir molekülerdir†dedi. Otobiyografik hafıza ilk kez 2006 senesinde, CBS televizyonunun â€60 Minutes†adlı programında â€AJ†adıyla yer edinen bir bayan üstünde araştırma meydana getiren McGaugh ve arkadaşları tarafınca ortaya çıkarılmıştı.



Kaynak : Gençbilim / Neurobiology of Learning and Memory (31 Temmuz 2012,16:44)




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hipertimestik Sendromu
Hipertimestik Sendromu
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hipertimestik-sendromu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hipertimestik-sendromu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content