Huguenot Nedir? Huguenotlar Kimdir?

Huguenot nedir? Huguenotlar kimlerdir, özellikleri nelerdir? Huguenotlar tarihteki yeri nedir, hakkında bilgi. Huguenot Nedir? Huguenotlar K...



Huguenot nedir? Huguenotlar kimlerdir, özellikleri nelerdir? Huguenotlar tarihteki yeri nedir, hakkında bilgi.





Huguenot Nedir? Huguenotlar Kimdir?



Huguenot’lar, 16. yüzyıldaki Reform hareketi sırasında Fransa’da ortaya çıkan Protestan topluluktur. “Huguenot” sözcüğünün kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bu adın Fransız Protestanları için 16. yüzyıl ortalarından bu yana kullanıldığı anlaşılmaktadır.



Almanya’da Reform hareketinin başlamasından (1517) sonra Luther’in yapıtları Avrupa’da elden ele dolaşmaya başladı. Ama Fransa’da Protestanlar çok geçmeden kıyıma uğradılar, ilk kez 1523’te bir Fransız Protestanı yakılarak öldürüldü. Ekim 1534’te caddelerde ve kraliyet sarayında Missa ayinine karşı çıkan duyurular bulununca Katolik kamuoyu galeyana geldi. Aralarında Jean Calvin’in de bulunduğu pek çok Protestan ülkeyi terk etmeye zorlandı.



Gene de Protestanlık Fransa’da yayılmaya devam etti ve kısa sürede soylular arasında da etkili olmaya başladı. Ama kıyımların sonu gelmedi ve tek tek idamların yerini toplu katliamlar almaya başladı. Kral II. Henri döneminde cezaevleri Huguenot’larla doldu.



1559’da dağınık durumdaki Huguenot cemaatleri Paris’te bir sinodda toplanarak bir itikatname hazırladılar. Luther’den çok Calvin’in görüşlerinden etkilenen Fransız Protestanları bu nedenle bir Reform kilisesi oluşturdular.



Fransa’da 1562’de başlayan Din Savaşları 1598’e değin aralıklarla sürdü. Bu dönemdeki en önemli olay, 23 Ağustos 1572’de Paris’te başlayan ve bütün Fransa’ya yayılan Aziz Bartolomeus Yortusu Kıyımı’ydı. Kıyımda, Paris’teki hemen bütün Huguenot önderleri yok edildi, bütün ülkede binlerce Protestan katledildi. Bundan sonra Din Savaşları yeniden alevlendi, 1574’te IX. Charles’ın yerine tahta çıkan III. Henri döneminde kısa aralıklarla sürdü. III. Henri’nin 1589’da öldürülmesinden sonra tahta çıkan IV. Henri Protestandı, ama o da ancak Temmuz 1593’te Katolik olmayı kabul ederek ülkede barışı sağlayabildi. 1598’de Henri’nin yayımladığı Nantes Fermanı’yla Huguenot’lara dinsel ve siyasal özgürlük tanındı.



1620’lerde Kral XIII. Louis’nin hükümdarlığı sırasında iç savaş yeniden başladı. Sonuçta Huguenot’lar yenildi ve 28 Haziran 1629’da Alais Barışı yapıldı. Anlaşmaya göre Huguenot’lar inanç özgürlüklerini koruyor, ama tüm askeri ayrıcalıklarını yitiriyorlardı. Böylece siyasal bütünlüklerini yitiren Huguenot’ lar kralın sadık uyrukları durumuna geldiler. Nantes Fermanı’nın güvencesi altındaki öteki haklarıysa, 1643’te çocuk yaştaki Kral XIV. Louis’nin adına yayımlanan bir kraliyet bildirisiyle onaylandı.



Ama Fransız Katolik din adamları Huguenot’ların haklarının geri alınması için çabalarını sürdürdüler. Binlerce Protestanın genel olarak taciz edilmesi ve inanç değiştirmeye zorlanması yıllarca sürdü. Sonunda 18 Ekim 1685’te XIV. Louis Nantes Fermanı’ nı yürürlükten kaldırdı. Bunu izleyen birkaç yıl içinde 250 bini aşkın Fransız Protestanı İngiltere, Prusya, Felemenk ve Amerika’ya göç etti.



18. yüzyılın ilk yansında Huguenot’lar bütünüyle ortadan kalkmış gibiydi. XIV. Louis 1715’te Fransa’da Protestanlığı tümüyle yasakladığını ilan etti. Buna karşılık aynı yıl Huguenot’lar Nîmes’de Protestan Kilisesi’ni yeniden oluşturmak üzere bir konferans topladılar ve sayıca çok azalmakla birlikte ülkedeki varlıklarını korudular.



1745’ten 1754’e değin Huguenot’lara yönelik baskılar yeniden arttı. Ama artık Fransız kamuoyu bu baskılara karşı çıkmaya başlamıştı. Katolik din adamlarının şiddetli muhalefetine karşın 1787’deki bir fermanla Huguenot’ların yurttaşlık hakları kısmen tanındı. 1789’da, Fransız Devrimi sırasında Ulusal Meclis din özgürlüğünü kabul ederek Protestanların tüm devlet görevlerine ve her türlü mesleğe girebilmelerini sağladı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Huguenot Nedir? Huguenotlar Kimdir?
Huguenot Nedir? Huguenotlar Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/huguenot.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/huguenot-nedir-huguenotlar-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/huguenot-nedir-huguenotlar-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content