Hulul Nedir? Hulul İnancı Hakkında Bilgi

İslamiyette hulul, hulul etmek nedir? Hulul inancının temeli, özellikleri, kaynağı hakkında bilgi. Hulûl Hulûl, İslam düşüncesinde, genellik...



İslamiyette hulul, hulul etmek nedir? Hulul inancının temeli, özellikleri, kaynağı hakkında bilgi.





Hulûl



Hulûl, İslam düşüncesinde, genellikle Tanrı ruhunun insan bedeniyle birleşmesini belirten ve dine aykırı sayılan kavramdır. Daha geniş anlamda, bir varlık ile yerinin (mahal), cevher (töz) ile arazın (ilinek), ruh ile bedenin, faal akıl ile insanın vb birleşmelerini belirtir. Kelam bilginlerince özellikle ruh ile bedenin birleşmesi anlamında kullanılır.



Bazı Şii fırkalarında Hristiyanlıktaki Tanrı’nın Hz. İsa’nın kişiliğinde bedenleştiği dogmasına benzer bir hulûl inancı görülür. Bazı fırkalar imamlarının tanrılığına inanırken, bazıları Tanrı’dan bir parçanın imamlara hulûl ettiğini ve onların bedenine bürün-düğünü kabul ederler. Mezhep tarihçilerine göre bu inanç ilk kez Sebeiye fırkasınca ortaya atılmıştır. Abdullah bin Seb’a’nın Hz. Ali’nin Tanrı olduğunu öne sürdüğü söylenir. Şurayiye fırkasına göre Tanrı beş kişiye; Hz. Muhammed, Hz. Ali, Hz. Fatma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e hulûl etmiştir. Cenahiyeye göre Tanrı’nın ruhu peygamberlere ve imamlara hulûl eder. Beyaniye fırkası Hz. Muhammed ve imamlara hulûl eden Tanrı ruhunun son olarak fırkanın önderi Beyan’a geçtiğini öne sürer. Hattabiye’ye göre imamlar Tanrı’dır; Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in çocukları Tanrı’ nın oğullarıdır, Cafer Sadık da Tanrı’dır. Aşırı fırkalardan Rezzamiye, Kâmiliye, Mukannaiye, Harbiye ve Azafire de benzer inançları benimsemişlerdir.



Mutasavvıflar arasında hulûl inancı, Ebu Hulman Dimaşki’ye ve Hallac-ı Mansur’a bağlılık iddiasındaki gruplar arasında da görülür. Hulmanilerin, Tanrı ruhunun hulûl ettiğine inandıkları güzel yüzlü insanlara secde ettikleri söylenir; bunların bütün yasaklan helal kabul ettikleri de aktarılır. Kelam bilginlerinin bu nedenle Ebu Hul-man’ı suçlamalarına karşılık sufiler onu “gönül ehli” bir pir sayarlar.



Hulûl inancı, “lâhutun nâsûta hulûlü” (tanrısal olanın insani olanla birleşmesi) konusundaki düşünceleri ve “ene’l-Hak” benzeri sözleri nedeniyle Hallac-ı Mansur’a da yakıştırılır. Hallacı olarak anılan mutasavvıflar arasında hulûl inancı görülür. Faris adlı bir mutasavvıf bu inancı gene Hallac’a bağlar, ama Faris’in iddiası mutasavvıfların büyük çoğunluğunca yalanlanır.



Muhyiddin Arabi’nin sistemleştirdiği vahdet-i vücud (varlığın birliği) inancı da bazı kelam ve fıkıh bilginlerince hulûl inancını içerdiği öne sürülerek eleştirilmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hulul Nedir? Hulul İnancı Hakkında Bilgi
Hulul Nedir? Hulul İnancı Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/hulul.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hulul-nedir-hulul-inanc-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hulul-nedir-hulul-inanc-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content