İleum nedir? İnsan vücudunda ileum nerededir, ne işe yarar? İleum yapısı ve görevleri, hastalıkları hakkında bilgi. İleum İleum, incebağırsa...
İleum nedir? İnsan vücudunda ileum nerededir, ne işe yarar? İleum yapısı ve görevleri, hastalıkları hakkında bilgi.
İleum
İleum, incebağırsağın en uzun ve son bölümüdür. Bağlanmış (konjuge) safra tuzlarının ve B12 vitamininin emiliminden sorumludur. 4 m boyunda olan ileum, jejunumdan (incebağırsakların orta bölümü) kalınbağırsaklara açılan ileum-körbağırsak kapakçığına kadar uzanır. Bağırsak askısı ile karın duvarına asılı olarak durur.
İleum duvarlarını oluşturan düz kaslar, incebağırsağın öbür bölümlerindeki kaslardan daha incedir, sığamsı kasılma hareketlerinden daha yavaştır. Aynı zamanda ileum iç yüzeyi, incebağırsağın daha yukarı bölümlerinin yüzey dokusundan daha az geçirgendir. İleum yüzeyini örten dokuda küçük lenf dokusu kümelenmeleri (Peyer plakları) ile B12 vitamini ve safra tuzlarına duyarlı alıcılar bulunur; incebağırsak içeriğinde bulunan bağlanmış safra tuzlarının yüzde 90’ı ileumdan emilir.
İnsanların yüzde 2’sinde doğum sırasında Meckel divertikülü adlı bir ileum oluşum kusuru bulunur. Meckel divertikülü ileum duvarından dışarıya doğru ortalama 5 cm uzunluğunda bir kanal ya da cepleşmedir. Bu oluşum kusuru, dölütte incebağırsağa dönüşecek şekilde değişimi gereken kanalın gerileyerek kapanmasının aksamasına bağlıdır. Genellikle iltihaplanma ve kanamaya neden olur; bu yüzden tanı konulunca cerrahi girişim ile çıkarılır. İleumun son bölümünü etkileyen hastalık ya da yaralanmalar, aşırı ishal ve B12 vitamini yetersizliğine yol açar. İshalin nedeni safra tuzlarının kalınbağırsaktaki su emilimini bozmasıdır.
YORUMLAR