İndüktans Nedir?

İndüktans nedir, anlamı. Özindükleme nedir, indüktans türleri, birimi, ne işe yarar? İndüktans ile ilgili bilgi. İndüktans İndüktans; bir il...



İndüktans nedir, anlamı. Özindükleme nedir, indüktans türleri, birimi, ne işe yarar? İndüktans ile ilgili bilgi.





İndüktans



İndüktans; bir iletkenin, kendisinde indüklenen elektromotor kuvvet ya da gerilim ile bu gerilimi ortaya çıkaran akımın değişim hızı arasındaki oran olarak tanımlanan özelliğidir. Pratikte bobin biçimindeki iletkenlerin indüktansları önem taşır. Değeri değişmeyen bir elektrik akımı durağan bir magnetik alan ortaya çıkarır. Düzgün değişen, alternatif ya da dalgalı doğru akım ise değişen bir magnetik alan oluşturur; değişen magnetik alan, içinde bulunan bir iletkende bir gerilim (elektromotor kuvvet) indükler. İndüklenen gerilimin büyüklüğü, elektrik akımının değişme hızı ile orantılıdır. Aradaki orantı katsayısı indüktans olarak adlandırılır ve iletkende indüklenen gerilim ile indüklemeye neden olan akımın değişim hızı arasındaki oran olarak tanımlanır.



İçinden değeri değişen akım geçen iletken ile üzerinde gerilim indüklenen iletken aynı değilse, indükleme olgusu karşılıklı indükleme olarak adlandırılır. Transformatörlerin çalışma ilkesi karşılıklı indüklemeye dayanır. Bir iletkenden geçen akımdaki değişme, bu iletkenin kendisinde de bir gerilimin indüklenmesine yol açar, bu olguya özindükleme denir. Bu durumda indüklenen gerilim ile akımdaki değişme hızı arasındaki oran özindüktans olarak adlandırılır.



Özindükleme olgusunda indüklenen gerilim kendisini oluşturan akım değişikliğine karşı koyar. Bu nedenle bir bobinden akım akmaya başladığında, bu akım, bobini oluşturan telin direncinden ötürü karşılaştığı zorluğa ek olarak, özindüktansın neden olduğu bir zorlukla da karşılaşır. Öte yandan bobin içeren ve içinden sabit bir akım geçen bir elektrik devresi birdenbire açılırsa, aniden ortadan kalkan (yani azalan) magnetik alan, bobinde, akımı ve magnetik alanı sürdürmeye yönelik bir gerilim indükler, bu da devreyi açan anahtarın kontakları arasında kıvılcım oluşmasına neden olur. Bu nedenle bir bobinin özindüktansı ya da kısaca indüktansı, akımdaki ve magnetik alandaki değişmelere karşı koyan bir elektromagnetik eylemsizlik olarak düşünülebilir.



Bir iletkenin indüktansı, iletkenin boyutlarına ve biçimine (eğer iletken bobin biçimindeyse sarım sayısına) ve iletken çevresindeki malzemenin türüne bağlıdır. Yumuşak demirden bir çekirdek üzerine sarılmış bir bobin, aynı bobinin hava çekirdekli olması durumuna oranla çok daha büyük bir indüktansa sahiptir; bu nedenle de üzerinden geçmekte olan akımdaki artışları çok daha etkili olarak tıkayabilir.



Magnetik indüktans birimi olan henry (H), adını ilk kez özindükleme olgusunu gözlemiş olan ABD’li fizikçi Joseph Henry’den almıştır. Saniyede 1 amperlik bir akım şiddeti değişimi bir devrede 1 voltluk bir elektromotor kuvvet indüklüyorsa, devrenin indüktansı 1 henrydir. Dolayısıyla 1 henry, 1 volt bölü saniyede 1 ampere eşittir. Oldukça büyük bir birim olan henrynin daha çok milihenry (mH) ve mikrohenry (μH) gibi altkatları kullanılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İndüktans Nedir?
İndüktans Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/induktans.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/induktans-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/induktans-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content