Kendi Kendine Konuşma İle Düşünme Arasındaki Bağlantı

Kendi Kendine Konuşma İle Düşünme Arasındaki Bağlantı / Kendi Kendine Konuşmak Düşünmeyi Geliştiriyor Kendi Kendime Konuşuyorum...



Kendi Kendine Konuşma İle Düşünme Arasındaki Bağlantı / Kendi Kendine Konuşmak Düşünmeyi Geliştiriyor

Kendi Kendime Konuşuyorum; Niçin Deli Değilim?




Kendi kendine konuşmak daima bir delilik işareti olmayabilir. Hatta araştırmacılar bunun düşünme ve idrak etme sürecine destek dahi olabileceğini korumak için çaba sarfediyor.

Yararları

İnsanlar çoğunlukla kendi kendilerine konuşur. Kimisi güne bir, kimisi de araştırmacıların iddia etmiş olduğu suretiyle, saat başı kendi kendine konuşur. Bu tip tavırlar mantığa uygun gelmese de araştırmalar ortaya koydu ki evlatların tavırlarını şekillendirmede oldukça yardımcıdır. Çocuklar bu yolla bir süreci aşama aşama kendi başlarına uygulayabilirler, mesela ayakkabılarını bağlarken bağcığa ve ellerine konsantre olmak gibi…

Deney

Kendi kendine konuşmanın yetişkinlere de yararlı olduğu yolunda bulgular var. Psikologlar pek çok gönüllüyle, bir cismi ararken iyi mi davrandıklarını incelemek için anlaştılar. Çabalama, araştırmacılardan birinin, Wisconsin Madison üniversitesi'nden bir bilişsel psikolog olan Gary Lupyan'ın, “Süpermarkette ya da buzdolabında bir şey ararken kendi kendime konuştuğumu fark ettim†demesi üstüne başladı.

Deneyden Çıkarılanlar

Bir deneyde gönüllülere 20 tane değişik fotoğraf yayınlandı ve içlerinden belli başlı birisini (mesela bir sepet) aramaları istendi. Deneylerin yarısı sepeti ararken bir taraftan da yaptıklarını yüksek sesle düşünen bireylerle yapılmış oldu. Başka yarısı sessiz kalan bireylerle devam ettirildi. Araştırmacılara nazaran resimlere bakarken bir taraftan da kendi kendine konuşan bireyler cismi 50-100 milisaniyelik bir hız farkıyla daha acele buldu.(averaj bulma hızı 1.2-2 saniye idi)

Lupyan fikirlerini “Benim önerdiğim cevap genel olarak şudur; dil yalnız bir haberleşme-iletişim sistemi olmaktan ötedir, dil bununla birlikte düşünmeyi ve algılamayı da güçlendiren bir sistemdir.â€, şeklinde ifade ediyor.

Başka bir deneyde de gönüllülerden sanal bir süpermarkete girip raflardan istenen cismi (diş macunu) almaları ve bu konuyu da en kısa zamanda yapmaları istendi. Açığa çıkan sonuçlar bu kez daha karmaşıktı. Bu sefer gönüllü, eğer aranan cismin ismini yüksek sesle kendi kendine tekrarlamışsa görünür bir verim alındı. Mesela diş macunu arayan birinin, “diş macunu†söylediğinde ötekilerden daha süratli sonuca ulaştığı; fakat “kola†dediğindeyse tam tersi herkesten daha geç sonuca ulaşmış olduğu açıklandı. Şu demek oluyor ki diş macunu ararken “kola†deyip durmak süreci tam tersine yavaşlattı.

Lupyan bu konuyu, “Kendi kendinize konuşmak daima yarar getirmiyor. Eğer iyi mi göründüğünü bilmediğiniz bir şeyin ismini yüksek sesle söylerseniz bunun sürece ya asla pozitif yönde tesiri olmayacaktır ya da onu yavaşlatacaktır.†diyerek açıklıyor. Lupyan şu şekilde devam ediyor, “eğer aradığınız şeyin bir diş macunu bulunduğunu biliyorsanız, şeklinin ve iyi mi göründüğünün farkındaysanız yüksek sesle “diş macunu†diyerek beyninizdeki görsel merkezleri aktive edip cismi bulmaya destek olmasını sağlıyorsunuz.â€

Lupyan ve Emek vermesi

Lupyan gelecekteki emek harcamalar için, gönüllülerle deneyleri gerçekleştirirken bir taraftan da beyinlerini taramanın hangi beynimiz içi devrelerin süreci yönettiğini idrak etmek açısından yararlı olacağını öne sürüyor.Lupyan ve meslektaşı Daniel Swingley, emek vermeden elde ettikleri neticeleri 10 Nisan'da “Quarterly Journal of Experimental Psychology†adlı web adresinde ayrıntılı bir şekilde sunmuşlardır.



Kaynak : (23 Nisan 2012,03:37)







  • Rusça kendi kendine iyi mi öğrenilir?


  • Arama geçmişi kendi kendine siliniyor, ne yapmalıyım?


  • Bilgisayar kendi kendine ses çıkarıyor ne yapmam gerekir?



Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kendi Kendine Konuşma İle Düşünme Arasındaki Bağlantı
Kendi Kendine Konuşma İle Düşünme Arasındaki Bağlantı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kendi-kendine-konusma-ile-dusunme.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kendi-kendine-konusma-ile-dusunme.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content