Kinetik ve Potansiyel Enerji Konu Anlatımı

Kinetik ve potansiyel enerji nedir, neye bağlıdır, özellikleri? 7. sınıflar için kinetik ve potansiyel enerji konu anlatımı. Elektrikler kes...



Kinetik ve potansiyel enerji nedir, neye bağlıdır, özellikleri? 7. sınıflar için kinetik ve potansiyel enerji konu anlatımı.



Elektrikler kesildiğinde televizyonunuzu çalıştırabilir misiniz? Benzini bitmiş arabanızla saatte 40 km sürat yapabilir misiniz? Peki uzun süre aç kaldıktan sonra ağır bir cismi taşıyabilir misiniz?



Yeterli enerjiniz yoksa iş yapamazsınız. Isınmak, hareket etmek ve ettirebilmek için enerjiye ihtiyacımız vardır.



► Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir.



Birimi Joule (J) dür.



Pek çok enerji çeşidi vardır. Kimyasal enerji, ısı enerjisi, kinetik enerji, potansiyel enerji, ses enerjisi, rüzgâr enerjisi, nükleer enerji ve mekanik enerji bunlardan bazılarıdır.



Hareket hâlindeki varlıkların sahip oldukları enerjiye kinetik enerji denir.



kinetik-enerji



Bir oyuncak arabayı şekildeki gibi hazırladığımız bir düzeneğin tepesinden serbest bıraktığımızı düşünelim. Araba hızlanacak ve takoza çarparak bir miktar sürüklenmesine neden olacaktır.



Arabanın içine bir demir bilye koyarak deneyi tekrarladığımızda tahta takozun sürüklenme mesafesi sizce aynı mı olur? İkinci durumda arabanın kinetik enerjisi daha fazla olduğundan tahta takoz daha fazla sürüklenir.



***Bir cismin kinetik enerjisi cismin kütlesi ve sürati ile doğru orantılıdır.



cekim-potansiyel-enerjisi-1Sadece hareketli varlıklar mı iş yapabilme yeteneğine sahiptir?



Şekildeki gibi tavana asılı bir cisim düşünelim. Cisim durgun hâlde olduğu için kinetik enerjisi yoktur.



Çocuk, cismin bağlı olduğu ipi kestiği anda cisim; ağırlığının etkisiyle düşer. Yani cisim üzerinde iş yapılmış olur.



Varlıkların yerden yüksekliklerinden dolayı sahip oldukları enerjiye çekim potansiyel enerjisi denir.



Eşit kütleli K ve L cisimlerini farklı yüksekliklerden kum zemine bıraktığımızı düşünelim. Hangisi zemine daha çok batar?



cekim-potansiyel-enerjisi-2



Zemine daha çok batan cismin, çekim potansiyel enerjisi de fazladır. L cismi yerden daha yüksekte olduğu için çekim potansiyel enerjisi daha fazladır. Çekim potansiyel enerjisi daha fazla olan L cismi kum zemine daha çok batar.



***Bir cismin çekim potansiyel enerjisi, cismin yerden yüksekliği ile doğru orantılıdır.



Aynı yükseklikten kum zemine bırakılan X ve Y toplarından, Y topunun kütlesi daha fazla olduğu için kum zemine daha çok batar. Çünkü kütlesi fazla olan Y cisminin çekim potansiyel enerjisi de fazladır.



***Bir cismin çekim potansiyel enerjisi, cismin kütlesi ile doğru orantılıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kinetik ve Potansiyel Enerji Konu Anlatımı
Kinetik ve Potansiyel Enerji Konu Anlatımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kinetik-enerji.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kinetik-ve-potansiyel-enerji-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kinetik-ve-potansiyel-enerji-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content