Kleopatra Kimdir?

Kleopatra kimdir? Tarihin en ünlü ve en tartışmalı ve hikayesi bir çok kez hem beyaz perde hem de tiyatro eserlerine esin membaı olmuş krali...



Kleopatra kimdir? Tarihin en ünlü ve en tartışmalı ve hikayesi bir çok kez hem beyaz perde hem de tiyatro eserlerine esin membaı olmuş kraliçelerinden Kleopatra’nın yaşamı hakkında bilgiler.



kleopatraTarihte güzelliği kadar zalimliğiyle de ün salmış Mısır İmparatoriçesi’dir. M.Ö. 69 senesinde doğmuş ve M.Ö. 30 senesinde ölmüştür. Ünlü bir Mısır kraliçesi, tarihin en tanınmış hanımlarından biridir. Lagos hanedanının, kısaca Mısır’da, oraya yakın ülkelerde çok kudretli bir İmparatorluk kuran Yunanlı Ptolemaioslar’ın 14. hükümdarıdır. Aynı ismi Kleopatra taşıyan bir sürü kraliçe olduğundan tarihte «VII. Kleopatra» diye anılır.



Kleopatra, Lagos hanedanından XI. Ptolemaios’un 3 kızının ortancasıdır. Anası, bununla beraber halası, Kleopatra Trifaena’dır. Babası XI. Ptolemaios, M.Ö. 51’de, 44 yaşlarında, 28 senelik bir saltanattan sonrasında öldü; büyük oğlu, XII. Ptolemaios, 10 yaşlarında hükümdar oldu. Bu sıralarda 18 yaşlarında bulunan Kleopatra da, kardeşiyle evliliğe ilk adımını attı, saltanata ortak oldu. Gerçekte Mısır’a hükmeden XII. Ptolemaios değildir, Kleopatra idi. XII. Ptolemaios, M.Ö. 47’de, 4 senelik bir saltanattan sonrasında öldürüldü. Bunun üstüne Kleopatra, o sırada 11 yaşlarında bulunan ufak kardeşi XIII. Ptolemaios’la evliliğe ilk adımını attı, bu sefer de onun adına saltanat sürmeye devam etti. Bu XIII. Ptolemaios tarihte «Çocuk» diye ünlüdür. Kleopatra’nın 2 yaş büyük ablası Berenike, M.Ö. 55’te hemen hemen ay ilkin evlenmiş olması durumunda ölmüştü. Bu şekilde, Kleopatra, Mısır tahtında rakipsiz kalıyordu. IV. Arsinoe adındaki ufak kızkardeşînin hiçbir nüfuzu yoktu.



Sezar ile Kleopatra



Roma İmparatoru Caesar (Sezar) M. Ö. 47’de İskenderiye’ye ayak bastı, 1 yıl Mısır’da kaldı. Kleopatra ile ilişki kurdu ve onu Roma’ya getirdi. Kleopatra, baştan çıkarma sanatının şahikasına erişmiş bir hanımdı. Son aşama kıvrak bir zekanın yanında, bu etki edebilme kabiliyeti yardımıyla, bir sürü karışık siyasal entrikalarda başarı gösterdi. Mısırlılar, Kleopatra’dan nefret ettikleri derecede korkarlardı da. Romalılar’ın da asla sevmedikleri Kleopatra, bir çok yabancı dili çok güzel konuşurdu. Edebiyatta, tarihte, felsefede geniş bilgisi vardı. Mali, yönetimsel meselelere de son aşama aklı ererdi. Mısır’da Roma tesirine uzun müddet başarı ile karşı koydu. Roma’nın bu pek varlıklı, mühim zamanı ülkeyi, sıradan bir eyalet haline getirmesine ölünceye kadar müsaade etmedi.



Antonius’la Kleopatra



M. Ö. 47’de Kleopatra’nın Sezar’dan bir oğlu oldu. Çocuğa «Ptolemaios Sezarion» ismi verildi. M. Ö. 44’te Sezar öldürülünce, Kleopatra, İskenderiye’ye döndü. M.Ö. 41’de yeni Roma İmparatoru Antonius, Tarsus’ta Kleopatra’ya tutuldu. 11 yıl onun cazibesinden bir an dahi kendini kurtaramadı. Kleopatra’nın Antonius’tan bir kızı oldu; çocuğa «Kleopatra» ismi verildi.



M.Ö. 31 senesinde Oktavianus, Kleopatra ile Antonius’un bağlaşık büyük donanmasını Yunan (İyonya) Denizinde Aktium’da bozguna uğrattı. Kleopatra’nın zamansız telaşa kapılarak donanmasını çekmesi yıkım oldu. Oktavianus, İskenderiye kapılarına geldi. Antonius kendini öldürdü. Saraya giren Oktavianus, Kraliçe’yi tahtında durağan gözlerle kendisine bakar bir halde buldu; 12 yıldan bu zamana kadar anasının yanında Mısır’ın sözde hükümdarı duyuru edilen Ptolemaios Sezarion, Sezar şeklinde ünlü bir kimsenin oğlu olduğundan öldürüldü. Antonius’un kızının hayatına dokunulmadı, kendisine prenses saygısı yayınlandı. 39 yaşlarında bulunan Kleopatra, amansız düşmanının eline geçmek zilletine katlanmadı, yanında taşımış olduğu ufak zehirli bir yılanı göğsüne bastırarak kendini öldürdü. Mısır’da 293 senelik Ptolemaios egemenliği bu şekilde bitmiş oldu, Mısır Romalılar’a geçti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kleopatra Kimdir?
Kleopatra Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kleopatra.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kleopatra-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kleopatra-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content