Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini)

Külkedisi – La Cenerentola Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Külkedisi – La Cenerentola Operasının konusu, özet...



Külkedisi – La Cenerentola Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Külkedisi – La Cenerentola Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.





LA CENERANTOLA (Kül Kedisi)



İki perdelik gülünçlü operadır.
Metin: Jacopo Ferreti.
Bestecisi: Gioachino Rossini
İlk oynanış: 1817 Roma.
Başlıca kişiler: Cenerantola (Soprano), Clorinda (Soprano), Thisbe (Mezzosoprano), Alidora (Bas) Don Magnifico (Bas), Don Ramiro (Tenor), Dandini (Bas).
Konunun geçtiği çağ ve yer: 18. yüzyılda Salerno.



Konusu:
Salerno’lu zengin Don Magnifico’nun iki asıl bir üvey kızı vardır. Üvey kızı Cenerantola diğer iki kız Clorinda ve Thisbe tarafından hor görülmekte, itilip kakılmaktadır. Salerno Prensi Ramiro’nun öğretmeni Alidoro dilenci kılığına girerek efendisine kız ararken Don Magnifico’nun evine uğrar, Don Magnifico’nun iki kızı adamı kovar, Cenerantola ekmek verir. Kısa süre sonra Prens gözükür… Uşağı Dandini’nin kılığına girip Cenerantola’yı tanımak istemiştir. İki genç birbirlerini görür görmez severler. Dandini prens rolü yapmakta, Don Magnifico iki kızını övüp durmaktadır. Prens sarayında bir balo düzenlemiş, kızları ve babalarını da çağırtmıştır. Beri yanda Alidoro’ya seçtiği kızı göremediği için sitem etmektedir. Kısa süre sonra yüzü tülle örtülü bir kız gelir, yalnız aşk ve iyilik için yaşadığını söyler, tülü atar; bu Cenerantola’dır. Don Magnifico ve kızları dehşete düşmüş, herkes şaşırmıştır. Prens o geceden sonra delice âşık olduğu Cenerantola’yı aramakta, Don Magnifico hâlâ prens sandığı uşak Dandini’yi kızlarından biriyle evlenmesi için kandırmaya uğraşmaktadır. Prens Ramiro sonuçta Cenerantola’yı gene Don Magnifico’nun evinde ocak yakarken bulur. Her şey açıklanmış, Prensin gerçek kimliği anlaşılmış, Clorinda ve Thisbe hayal kırıklığı nedeniyle ağlamaya koyulmuşlardır. Cenerantola üvey babasını ve kızkardeşini bağışlar, yapıt mutlu bir hava içinde sona erer.



«La Cenerantola» Rossini’nin pek sevilen bazı uzmanlarca «Sevil Berberi» ile kıyaslanan bir diğer önemli verimidir. Günümüz sahnelerinde sık sık yer almaktadır.



Tanınmış bölümleri: «Uvertür» «Una volta c’era un re» (Cenerantola), «Mi sognai fra il fosco» (Don Magnifico), «Un suave non so che» (Cenerantola – Ramiro), «Siqualqunque» (Don Magnifico).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini)
Külkedisi – La Cenerentola Operası Konusu (Gioachino Rossini)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/la-cenerentola.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kulkedisi-la-cenerentola-operas-konusu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kulkedisi-la-cenerentola-operas-konusu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content