Kurbağanın Özellikleri Nelerdir?

Kurbağanın özellikleri nelerdir? Dünyanın hemen hemen her köşesinde yaşayan çok özel bir canlı olan kurbağa ile ilgili bilgilerin yer aldığı...



Kurbağanın özellikleri nelerdir? Dünyanın hemen hemen her köşesinde yaşayan çok özel bir canlı olan kurbağa ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.



Kurbağa



Dere ve göl kenarlarında, bataklık ve nemli yerlerde yaşayan orta boy yumruk büyüklüğünde bir hayvandır. Dünyanın hemen her yanında bulunur. Vücudu ince, tüysüz, ıslak bîr derîyle örtülüdür. Deriye bu ıslak yapışkanlığı derinin hemen altındaki bezler salgılar. Kurbağanın sırt tarafında petrol rengini andıran kırmızımsı ve zeytin yeşili benekler bulunur. Arka bacakları, öndekiler-den çok uzun, çok daha kuvvetlidir. Hayvan bunlarla sıçrıyarak ilerler. On ayaklarında dört, art ayaklarında beş parmak vardır. Bu parmakların ucunda tırnak yoktur, araları yüzgeç şeklinde bir deriyle bağlıdır.



Kurbağanın çok iyi gören iri gözleri vardır. Göz kapakları açılıp kapanır. Kulakları gözlerinin hemen arkasındadır. Kulak kepçeleri yoktur. Ağzında yalnız üst çenede diş vardır. Dili, ön ucundan yapışıktır, arkası serbesttir. Kurbağa ağzını açtığı zaman dili büyük bîr hızla dışarıya doğru fırlar. Hayvan böylece dilini birden hızla uzatarak, yakınından geçen sinek, kelebek gibi küçük böcekleri yakalar. Kurbağanın vücudu yassıdır, karnı yerde sürünür. Birçok çeşitlerinin kuyruğu yoktur.



Kurbağaların vücut ısısı değişik olduğundan ele alınınca soğukluk bırakır. Kanı kırmızıdır, kalbi bir karıncıkla iki kulakçıktan meydana gelmiştir, yani üç gözlüdür. Erginler akciğerleriyle, yavrular solungaçlariyle hava alırlar. Ayrıca kurbağalarda deriyle solunum da çok gelişmiştir. Akciğerleri çıkartılan kurbağaların derilerinden hava alarak yaşadıkları görülür. Çünkü üst deri çok incedir, altında kılcal damarlar vardır. Böylece deriden geçen oksijen damarlardaki kirli kanın temizlenmesini sağlar. Bunun için, hayvan, derisinin devamlı olarak ıslak kalmasına dikkat eder. Kuru bir yerde kalınca, az su kaybetmek için, gölgelik yerlere sığınır. Deri tamamen kuruyunca, vücuttaki gaz alıp verişi durur, kurbağa boğularak ölür.



Kurbağanın Yaşayışı



Kurbağalar yumurtayla ürerler. Dişisi, baharda pek çok yumurta yumurtlar. Yumurtalar mercimek büyüklüğünde, jelatiniî bîr madde içindedir. Suda, ya da nemli bir yerde bırakılan yumurtalardan «tetar» denilen siyah, kuyruklu yavrular çıkar. Bunlar solungaçları ile solunurlar. Solungaçları başlarının iki yanında, kan damarı bakımından zengin, küçük püsküllerdir. Vücuttaki kan bu püsküllerde temizlenerek kalbe gider, oradan da vücuda dağılır.



Bir süre sonra bu solungaçlar kaybolur, yerlerini iç solungaçlar alır. Bu sıralarda yavru kurbağa tamamen balıklar gibi solunur. Ağızdan giren su, solungaçları ıslatır, böylece suyun içindeki erimiş hava solun-gaçlardaki kirli kanı oksijenliyerek temizler. Bu devrede kurbağa yavrusunun kuyruğu körelmeye, buna karşılık art bacakları gelişmeye başlar. Yavaş yavaş solungaç yarıkları da kapanır, buna karşılık akciğerler meydana gelir. Hayvan başkalaşımını tamamlayınca artık, suyun içindeki bitkisel maddeler yerine, böcek vs. yemeye başlar. Yavruyken vücudunun on kat uzunluğundaki barsakları, erginleşince ancak iki katına inmiş olur. Bu, barsağın bir soba borusu gibi iç içe geçmesiyle meydana gelir.



Kurbağalar, her değişik ısılı hayvan gibi, kış uykusuna yatarlar. Erkek kurbağanın sesi çok kuvvetli olmasına karşılık dişinin sesi çok zayıftır. Erkek kurbağa ağzının içindeki iki hava kesesini sıkıp gevşetmekle «vrak! vrak!» diye sesler çıkarır.



Yeryüzünün hemen her bölgesinde yaşıyan yüzden fazla kurbağa çeşidi vardır. Bunlardan «yeşil kurbağa» yumurtalarını sırtında taşır, parmaklarının ucunda yapışkan bir kabartı olduğu için kolayca ağaçlara çıkabilir. Rengini bulunduğu yere göre değiştirmesi onu düşmanlarından korur.



Adi kurbağa daha çok bataklıklarda yaşar. Derisinden zehirli birtakım maddeler salgılıyarak, en büyük düşmanı olan yılana yem olmaktan kurtulur. Leylekler de kurbağaların başlıca düşmanlarındandır.



Amerika’da yaşıyan bir cins kurbağa, kurbağaların en büyüklerindendir. Yarım metre boyunda olan bu kurbağanın sesi çok uzaklardan duyulabilir.



Avrupa’da kimi yerinde, bazı cins kurbağaları, balık oltalarına benziyen oltalarla avlıyarak, yemek yaparlar. Kurbağa, omurgalıların, kurbağalar sınıfının kuyruksuzlar takımındandır.



Kurbağalar. — Hayvanlar âleminde omurgalıların bir sınıfıdır. Bunlar hem karada, hem de tatlı suda yaşarlar, yalnız, denizlerde yaşıyamazlar. Bu sınıfta «kuyruksuzlar», «ayaksızlar», «ürodeller» olmak üzere, üç takım bulunur. Kurbağa, triton, semender (salamandıra), müren gibi hayvanlar kurbağalar sınıfındandır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kurbağanın Özellikleri Nelerdir?
Kurbağanın Özellikleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kurbaga-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kurbagann-ozellikleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kurbagann-ozellikleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content