Kürek Sporu Hakkında Bilgiler

Devletimizde de son dönemlerde bilhassa büyük kulüplerin devreye girmesi ile profesyonelce meydana getirilen kürek sporları ile ilgili bilgi...



Devletimizde de son dönemlerde bilhassa büyük kulüplerin devreye girmesi ile profesyonelce meydana getirilen kürek sporları ile ilgili bilgiler.



Kürek Sporu



Kürekli tekneleri kullananlar içinde meydana getirilen yarışmalara «kürek yarışı» denir. Bu yarışlar 200 metrelik bir mesafe içinde yapılır. Yarışlar fıta (futa) denilen dar, hafifçe, uzun kayıklarla yapılır. Daha dar, uzun yarış kayığına da «kik» denir.



Kürek sporunun çok eski bir zamanı vardır. İlk kürek yarışı yapanlar Çinliler’dir. Ilk başlarda aşağılık kayıklar kullanılırken, sonradan yarış kayıkları daha gelişti, 1869’da yarış teknelerine, raylar üstünde gidip gelen oturacak bölgeler yapılmış oldu.



XIX. yüzyılda fazlaca ilerliyen kürek sporu daha çok İngiltere’de büyük ilgi topladı, Henley şehri şimdiki kürekçiliğin merkezi oldu. Henley’de 1896’dan bu yana her yıl fakat birer spor gösterisi olarak meydana getirilen kürek yarışları 1900’den sonrasında internasyonal yarışmalar haline geldi. Bu yarışlar günümüze kadar durmaksızın olarak yapılagelmiştir.



Henley yarışlarından senelerce ilkin de, dünyanın pek çok yerlerinde, zenginlerin, asilzadelerin parayla tuttukları ustalaşmış kürekçiler içinde yarışmalar düzenlenir, yarış üstüne bahisler oynanırdı.



İngiltere’nin ünlü İki üniversitesi olan Oxford’la Cambridge takımları içinde 1829’dan bu yana her yıl kürek yarışları yapılır, bu yarışlar tüm bütün ülkelerde en büyük spor vakaları arasındadır. ABD’da da Harvard’la Yale Üniversiteleri arasındaki kürek yarışları 1852’den bu yana her yıl yapılagelmiştir.



Bizde Kürek Sporu



Denizci bir millet olan Türkler’de de kürek yarışları eskiden bu yana büyük ilgi çekmiştir. XIX. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’da, Boğaz’da kürek yarışları yapılmaya başlandı. Ayrıca, devrin padişahı Abdülâziz, pehlivanları arasından seçtiği kuvvetli güçlü kimselerle kürek takımları kurdurdu. Bu yarışlar, «piyade» denilen, şimdiki «skif» (tek çifte) karşılığı ince teknelerle yapılırdı. Hattâ, geceleri dahi ay ışığında Boğaz’da kürek yarışları yapıldığı söylenir.



Ayrıca, ustalaşmış kürekçiler de yetişmişti. Boğaziçi’nde, zenginler, saray adamları, konaklarında, yalılarında kayıkçıları bu iş için yetiştirirler, onlara iddialı yarışlar yaptırırlardı. O zamanki yağlı kürekleri iri-yarı kürekçiler çekerlerdi.



Cumhuriyet devrinde, spor kulüpleri teşkilâtlanınca, kürekçilik de İdman Cemiyetleri İttifakı içinde Su Sporları Federasyonu’na bağlandı. Gövde Terbiyesi teşkilâtı kurulduktan bir süre sonrasında da, 1957’de, Türkiye Kürek Federasyonu kuruldu.



Yurdumuzda ilk resmî kürek yarışları İstanbul’da 1923’ten bu yana adım atmıştır. Ayrıca, Galatasaray, Fenerbahçe, Beykoz, Beylerbeyi, Anadolu, Haliç, Ortaköy, Altınordu spor kulüpleri güçlü kürek takımları yetiştirmiştir .



Kürekçilerimiz yurt dışı ilk yarışmalarını 1952 senesinde o dönem ki adı ile Garp Almanya’da Florchein’de yaptılar; yabancı teknelerde yarıştıkları halde 2 birincilik, 1 ikincilik aldılar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kürek Sporu Hakkında Bilgiler
Kürek Sporu Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kurek-sporu.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kurek-sporu-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kurek-sporu-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content