Kürşad Kimdir?

Türk tarihinin en gözü pek ve en amansız şahsiyetlerinden birisi olan ve 40 Türk prensi ile Çin Sarayını basan Kürşad’ın hayatı hakkında bil...



Türk tarihinin en gözü pek ve en amansız şahsiyetlerinden birisi olan ve 40 Türk prensi ile Çin Sarayını basan Kürşad’ın hayatı hakkında bilgi. Kürşad kimdir?



Yaptığı emsalsiz bir ihtilal girişimi ile ün kazanmış bir Türk imparatorluk prensidir. Göktürk hanedanından 10. Büyük Türk Hakanı olan Çuluk Kağan’ın küçük oğludur. 639’da ölmüştür.



Türk İmparatorluğu bu çağda Çin nüfuzu altına düşmüştü. Yüzbinlerce Türk Çin’in ya uyruğu, ya da esiri durumundaydılar. Bu durumun önüne geçmek için 40 Türk asilzadesi bir ihtilal derneği kurdular, Prens Kürşad’ı başkan seçtiler. Ancak, ihtilal başarıya ulaşırsa, Kürşad imparator olamayacak, siyasetten çekilecekti. İhtilalin tamamen milli mahiyette olduğundan kimsenin şüphe etmemesi lazımdı. Bu fikir Kürşad’ın kendisinindi, kağan olmamak için arkadaşlarını ikna etmişti. Bunun üzerine, ihtilalden sonra, Kürşad’ın ağabeysinin oğlunun Türk Kağanı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Gerçekte bir Türk Kağanı vardı ama, Çin nüfuzu altında bulunan Sirba Kağan’ı İhtilâl komitesi tahttan indirmeyi kararlaştırmıştı.



Çin, 50 milyon nüfusu ile, dünyanın en kalabalık devletiydi. XVIII. Tang Hanedanından Li Şih-min 40 yaşındaydı, 13 yıldan beri de tahtta bulunuyordu.



İhtilâl Plânı



Türk ihtilâl derneğinin plânı şöyleydi: Çin İmparatoru esir edilecek, Türk illerine kaçırılacak, sonra Çin boyunduruğundaki Türk toprakları ile, Çin sarayındaki Türk asilzadeleri ile değiştirilecekti. İhtilal başarıya ulaşır ulaşmaz bütün Türkler ayaklanacakdı.



Çin imparatorunun her gece kılık değiştirerek başkenti Çangan’da dolaştığı, Türkler tarafından haber alınmıştı. İmparator’un bir sokak baskını ile esir edilmesi oldukça kolaydı. Ancak, kararlaştırılan gece, aksi bir tesadüfle, büyük bir fırtına patlak verdi. İmparator, sarayından çıkmadı. Kürşad, gecikilirse, ihtilalin duyulup Türkler’in kılıçtan geçirilmesinden korktu. Akıl almaz bir cüretle, sarayı basıp imparatoru silah kuvvetiyle ele geçirmek kararını verdi. Arkadaşlarının Çinliler’le ölçülemeyecek derecede iyi silah kullanmalarına güveniyordu.



Saray’a Baskın



Gerçekten o gece 40 Türk asilzadesi Çin imparatorluk sarayını bastı. Pek kanlı bir vuruşma oldu. Yüzlerce Çinli muhafız, 40 Türk’ün keskin nişancılığına, vuruş ustalığına kurban gitti, Türk okları, kılıçları altında can verdi.



Çinli muhafızların yerden mantar bitercesine çoğaldığını, imparatorun ele geçirilemeyeceğini anlayan Kürşad, sarayı terketmek emrini verdi. İmparatorun ahırına hücum eden 40 Türk, seyisleri öldürüp buldukları atlara atladılar, Çin başkentinden çıktılar. Ancak, bütün Çin ordusu 40 Türk’ün peşine takılmıştı. Vey Irmağı kıyısına gelince duraklayan Türkler, birkaç yüz Çinli askerini okları ile yere serdikten sonra kahramanca öldüler. Kürşad’la 39 arkadaşı, Vey Irmağı’nın sarı toprakları üzerinde kalmışlardı.



İhtilâl başarılamadı diye Çin boyunduruğundaki Türkler sinmediler, daha büyük bir canlılıkla öc almak için ayaklandılar. Bütün Türk illerinde bağımsızlık rüzgârı esti. 40 Türk’ün kahramanlığı Çinliler’i yüreklerine kadar titretmişti. Bir süre sonra Köktürk devleti silkindi, Çin boyunduruğunu attı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kürşad Kimdir?
Kürşad Kimdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kursad-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kursad-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content