Makaralar Konu Anlatımı 7. Sınıf

7. sınıflar için makaralar konusu konu anlatımı, makara çeşitleri, özellikleri, kazançları hakkında bilgi. Makaraları iki kısımda inceleyebi...



7. sınıflar için makaralar konusu konu anlatımı, makara çeşitleri, özellikleri, kazançları hakkında bilgi.



Makaraları iki kısımda inceleyebiliriz:



Sabit Makaralar



Sabit bir yere asılan ve cisimlerin hareket etmelerine dönerek kolaylık sağlayan basit makinelerdir. İnşaat işçileri ağır yükleri yukarı çıkarmak için sabit makara kullanırlar.



sabit-makara



Sabit makara kuvvetten ve yoldan kazanç sağlamaz. Yalnızca uygulanan kuvvetin yönünü veya doğrultusunu değiştirerek iş kolaylığı sağlar.



Örnek:



makara-1



K cisminin ağırlığı yukarıdaki gibi farklı şekillerde ölçülüyor.



Buna göre, dinamometrelerin gösterdiği değerler, D1 ve D2 arasındaki ilişki nedir?



Çözüm



Sabit makarada kuvvetten kazanç sağlanmaz. K cismini kaldırırken uygulanması gereken kuvvet cismin ağırlığına eşittir.



Yani iki dinamometrenin gösterdiği değer, K’nin ağırlığı kadardır ve birbirine eşittir.



Hareketli Makaralar



Yükle birlikte hareket eden makara türüdür. Hareketli makaralarda kuvvetten kazanç sağlanır. Bu kazanç da yükü ve makarayı taşıyan ip sayısıyla doğru orantılıdır.



Aşağıdaki şekilde yük ve makara iki ip tarafından taşınmaktadır. O hâlde yükü kaldırmak için uygulanması gereken kuvvet, cismin ağırlığının yarısı kadardır. Yani kuvvetten 2 kat kazanç sağlanır.



hareketli-makara



Basit makinelerde işten kazanç sağlanmaz. Hareketli makarada kuvvetten iki kat kazanç sağladığımıza göre, yoldan iki kat kaybederiz. Yani yükün 1 m yukarı kaldırılması için ipin 2 m çekilmesi gerekir.



Uyarı:



Sabit ve hareketli makaraların birlikte kullanılmasıyla palanga adı verilen bir sistem oluşur. Palangalarda yükü kaldırmak için uygulanması gereken kuvvet aşağıdaki formülle bulunur.



makara-2

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Makaralar Konu Anlatımı 7. Sınıf
Makaralar Konu Anlatımı 7. Sınıf
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sabit-makara.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/makaralar-konu-anlatm-7-snf.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/makaralar-konu-anlatm-7-snf.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content