Mimar Sinan Çalışmaları ve Bilime Katkıları

Ünlü Türk mimar, sanatkar, mühendis ve matematikçi Mimar Sinan neler yapmıştır? Mimar Sinan’nın çalışmaları, bilime yaptığı katkıları hakkın...



Ünlü Türk mimar, sanatkar, mühendis ve matematikçi Mimar Sinan neler yapmıştır? Mimar Sinan’nın çalışmaları, bilime yaptığı katkıları hakkında bilgi.





MİMAR SİNAN
1489 – 1588
KAYSERİ – İSTANBUL
DAHİ MİMAR – SANATKAR – MÜHENDİS – MATEMATİKÇİ



Mimar Sinan veya Koca Mi’mâr Sinân Âgâ Kayseri’nin Ağımas Köyünde doğmuştur. Çocukluk döneminde dedesinin yanında çıraklık yaptığı ve köyüne kümes, çardak ve su arkları yapmış olabileceği tahmin edilmektedir.



Devşirme olan Sinan Enderun’da eğitim görmüş, bir taraftan askerlik mesleğinin gerektirdiği eğitimi alırken diğer taraftan dedesinden öğrendiği marangozluk sanatını da geliştirerek ilerde mimarlık sanatında önemli izler bırakacak olan çalışmalara kendini hazırlamıştır.



Yeniçeri olarak katıldığı Mohaç Savaşı, Irak, Korfu ve Boğdan seferlerinde gemiler inşa etmek, köprüler kurmak suretiyle ordunun istihkamını güçlendirmek gibi mühendislik ve mimari alanlarda gösterdiği yararlıklar şöhretinin artmasını sağlamıştır. Giderek rütbesi yükselen ve orduya verdiği hizmetle dikkat çeken Sinan “haseki” unvanı ile doğrudan padişahın hizmetine ayrılır. Barbaros Hayreddin Paşa ile seferlere katılan Sinan bu seferlerin birinde sadece 13 günde Prut nehri üzerinden asker geçirmek için yüksek bir köprü inşa etmiştir.



Kanuni Sultan Süleyman’ın İran seferi sırasında dönemin başmimarının ölmesi üzerine 1539’da Hassa Mimarbaşı olarak tayin edilmiştir. Sinan, ömrünün geri kalan yıllarını, Osmanlı Devleti’nın her köşesinde kendisine Koca Mimar Sinan unvanını kazandıracak anıtsal yapılar inşa etmekle geçirir. Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde hizmetler sunan Mimar Sınan, tanı 52 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun başmimarı olarak görevini sürdürmüş ve 9 Nisan 1588’de vefat etmiştir.



Mühründe yazan “El-fakiru l-Hakir Ser Mimaranı Hassa” (Değersiz ve muhtaç kul, Saray mimarlarının başkanı) sözleri bu büyük sanatkar ve dahi mimarın karakterindeki mütevazılığın göstergesidir.



• Osmanlı Devletinin her köşesinde onun veya öğrencilerinin eserleri vardır.



Mimar Sinan, hayatı boyunca Osmanlı Devleti sınırları içinde bilinen 365 eser inşa etmiştir. Bunların 92’sı cami, 52’si mescit, 55’i medrese, 7’si darül kutra, 20’si türbe, 17’si imarethane, 3’ü darüşşifa, 6’sı suyolu, 10’u köprü, 20’si kervansaray, 36’sı saray, 8’i mahzen ve 48’i hamamdır.



• Mimar Sinan, Osmanlı Devleti nin en parlak dönemi olan 16.yy’da yaşamış, sadece Türkiye’de değil dünya ölçüsünde, “dahi bir sanatkar” olarak kabul edilen, çok önemli bir mimardır.



Mimar Sinan yaşamı boyunca inşa ettiği yapıları çıraklık, kalfalık ve ustalık eserleri olarak nitelendirmiştir. Osmanlı Devleti’nin her yanında sayısız suyolu, çeşme. cami. külliye ve medrese inşa eden Mimar Sinan’ın başyapıtı 1557’de tamamladığı ve kendisine “Koca” ünvanını getiren Süleymaniye Camisi’dir.



Fotoğraflar Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nde çekilmiş, bilgiler oradan derlenmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mimar Sinan Çalışmaları ve Bilime Katkıları
Mimar Sinan Çalışmaları ve Bilime Katkıları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/mimar-sinan-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/mimar-sinan-calsmalar-ve-bilime-katklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/mimar-sinan-calsmalar-ve-bilime-katklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content