Osmanlı Taşra Teşkilatı Hakkında Bilgi

Osmanlı Taşra Teşkilatı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız. Osmanlı taşra sistemi nasıl işlerdi ve ne gibi özellikleri v...



Osmanlı Taşra Teşkilatı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız. Osmanlı taşra sistemi nasıl işlerdi ve ne gibi özellikleri vardır.



TAŞRA TEŞKİLÂTI



Tımar Sistemi



Osmanlılarda, taşra yönetiminin temelini tımar sistemi oluşturuyordu.



Tımar sisteminde bir kısım devlet görevlerine belli bölgelerin vergileri tahsis ediliyor, buna karşılık onlardan devlet için bazı hizmetler bekleniyordu.



Böylece devlet, vergileri kaynağında toplama işini görevlilere bırakıyor, bu görevliler de kendilerine bırakılmış vergi gelirleri karşılığında yönetim görevlerini yerine getiriyor, ayrıca çağrıldıkları zaman askerleriyle birlikte savaşlara katılıyorlardı.



Hem asker hem yönetici olan dirlik sahipleri aynı zamanda üreticileri koruyup kollayarak üretime katkıda bulunuyorlardı.



Tımar sahipleri bulundukları yerin bayındırlığına, halkın rahat ve huzur içinde yaşamasına çalışırlardı. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için çaba harcarlar, iyi cins at yetiştirilmesine çalışırlardı.



XVI. Yüzyılın sonlarına kadar genişleyen Osmanlı Devleti, ülkenin bazı kısımlarında tımar sistemi dışında bir yönetim biçimi (saliyaneli eyaletler usulü) uygulamaya başlamıştır.



Dirlikler, yıllık gelir miktarlarına göre şu üç gruba ayrılmıştır :



a. Has : Yıllık geliri 100 bin akçenin üzerinde olan dirliklerdi. Haslar padişahlara, padişah ailelerine, şehzadelere, divan üyelerine, beylerbeyi ve sancak beylerine verilirdi.



b. Zeamet : Gelirleri 20 bin ile 100 bin akçe arasında olan zeametler yüksek rütbeli kişilere, devlet memurlarına ve savaşlarda yararlık gösterenlere verilirdi.



c. Tımar : Yıllık geliri 3 bin ile 20 bin akçe arasında olan tımarlar, sipahilere verilirdi.



Tımar ve zeamet sahibi ölünce, çocuğu varsa dirlik ona geçerdi.



• Tımar sisteminin bozulması, Osmanlı ordusunu önemli bir güçten yoksun bıraktığı gibi toprağın bakımsız kalmasına ve üretimin düşmesine yol açmıştır.



• Tımar sistemine Tanzimat Devri’nde son verilmiştir.



Ülke Yönetimi



Osmanlı Devleti’nde temel idare birimi eyaletti.



Ülke, merkezlere bağlı eyaletlere, eyaletler sancaklara, sancaklar da kaza ve köylere ayrılmıştı.



XIX. Yüzyılda kaza ve köyler arasında nahiyeler de yer almıştır.
• Eyaletleri, beylerbeyi



• Sancakları, sancakbeyi



• Kazaları, kadı



• Köyleri, muhtar



yönetirdi.



Kadılar, adalet işlerinin yanı sıra, kazaların yönetim işlerine de bakarlardı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Osmanlı Taşra Teşkilatı Hakkında Bilgi
Osmanlı Taşra Teşkilatı Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/osmanl-tasra-teskilat-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/osmanl-tasra-teskilat-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content