Sindirimde Enzimlerin Besin İçeriklerine Etkileri Nedir? Karbonhidrat sindirimi, protein sindirimi, yağların sindirimi, görev alan enzimler....
Sindirimde Enzimlerin Besin İçeriklerine Etkileri Nedir? Karbonhidrat sindirimi, protein sindirimi, yağların sindirimi, görev alan enzimler.
SİNDİRİMDE ENZİMLERİN BESİN İÇERİKLERİNE ETKİLERİ
Besinlerin sindirim yerleri ağız, mide ve ince bağırsaktır. Bu kısımlarda besinler aşağıdaki tabloda verildiği gibi sindirime uğrar.
Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar ve ince bağırsakta biter.
Ağızda bulunan tükürük sıvısı ve pankreastan salgılanan pankreas öz suyu karbonhidrat parçalayıcı enzimler içerir. Karbonhidratların sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.
Proteinlerin Sindirimi
Proteinlerin sindirimi midede başlar, ince bağırsakta biter. Ağızda proteinlerin yalnızca fiziksel sindirimi gerçekleşir.
Proteinleri sindirici enzimler hem mide öz suyunda hem de pankreas öz suyunda bulunur. Hücre zarından geçemeyen proteinler, protein sindirici enzimler yardımı ile küçük moleküllü besin içeriklerine kadar ayrılır. Böylece hücre zarından geçebilir.
Yağların Sindirimi
Yağlar sadece ince bağırsakta sindirilir. Yağların sindiriminde önce karaciğerden gelen safra sıvısı etkilidir. Safra sıvısı yağları mekanik sindirimle yağ damlacıklarına dönüştürür.
Pankreastan gelen pankreas öz suyu ise »yağ damlacıklarını hücre zarından geçebilecek küçük moleküllü besinlere kadar parçalar.
***Su, mineraller ve vitaminler hücre zarından geçebilecek kadar küçüktür. Bu nedenle sindirime uğramazlar.
YORUMLAR