Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Nedir? Organlar

Sindirim nasıl olur? Fiziksel ve kimyasal sindirim nedir, hangi organlar tarafından yapılır? Sindirim sistemi organları hakkında bilgi. Fizi...



Sindirim nasıl olur? Fiziksel ve kimyasal sindirim nedir, hangi organlar tarafından yapılır? Sindirim sistemi organları hakkında bilgi.



Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Nedir? Organlar



sindirim-organlari



Her gün bir şeyler yiyip içiyoruz. Yiyip içtiğimiz bu maddeler besin adını alır. Yaptığımız işlem ise beslenmedir.



Vücuda alınan besinler enerji üretimi, büyüme, gelişme, yıpranan kısımların onarılması ve metabolizmanın düzenlenmesi gibi faaliyetler için gereklidir. Bu faaliyetlerin gerçekleşmesi için aldığımız besinlerin vücudumuzda bulunan yaklaşık 70 trilyon hücreye girebilmesi gerekir.



Karbonhidrat, protein ve yağ gibi büyük moleküllü besinlerin yapı taşlarına ayrılarak hücre zarından geçebilmesi olayına sindirim denir. Sindirim olayı sırasında enzim adı verilen kimyasal maddeler kullanılır.



Sindirim olayını gerçekleştiren organların bütününe sindirim sistemi denir.



Sindirim sistemimiz besinleri parçalarken iki temel olay gerçekleştirir. Fiziksel (mekanik) sindirim ve kimyasal sindirim dediğimiz olaylar sayesinde besinler yapı taşlarına ayrılır.



Dişler, kaslar ve safra sıvısı ile besinlerin emilim yüzeyini artırmak için yapılan sindirimdir. Bu sayede kimyasal sindirim kolaylaşır. Bir insanda fiziksel sindirim özellikle ağızdaki dişler yardımı ile gerçekleşir.



Ekmeğin dişlerle parçalanması, yağların ince bağırsakta safra ile karışması, midenin kasılıp gevşemesi ile yiyeceklerin parçalanması fiziksel sindirimdir.



KİMYASAL SİNDİRİM



Enzim varlığında büyük moleküllü besinlerin yapı taşlarına kadar parçalanmasıdır. Ağızda tükürük salgısı ile karbonhidratların parçalanması, midede mide öz suyu ile proteinlerin parçalanması, ince bağırsakta proteinlerin, yağların ve karbonhidratların pankreas öz suyuyla parçalanması kimyasal sindirimdir.



Sindirimi tamamlanmış besinlerin sindirim sisteminden kan damarlarına geçişi emilim olarak adlandırılır. İnce bağırsakta bulunan villuslar besinlerin yüzeyini artırarak emilimi hızlandırır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Nedir? Organlar
Fiziksel ve Kimyasal Sindirim Nedir? Organlar
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sindirim-organlari.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/fiziksel-ve-kimyasal-sindirim-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/fiziksel-ve-kimyasal-sindirim-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content