Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları

Siyanür nedir? Siyanürün kimyasal özellikleri, bileşikleri, zararları, kullanım alanları nedir? Hakkında bilgi. Hidrosiyanik asidin tuzu ya ...



Siyanür nedir? Siyanürün kimyasal özellikleri, bileşikleri, zararları, kullanım alanları nedir? Hakkında bilgi.



siyanur



Hidrosiyanik asidin tuzu ya da esteri olan çok kuvvetli bir zehir. Sulu çözeltisi hidrosiyanür asidi olan, H-C ≡ H hidrojen siyanür, 1782’de, Scheele tarafınca Prusya mavisinden yalıtıldı (bu da, eskiden prüsik asit olarak adlandırılmasının nedenini açıklar).



Hidrojen siyanür tabii halde vardır, ama, sodyum siyanüre seyreltik sülfürik asit etkisiyle hazırlanabilir. Sanayide, amonyak gazı kor haldeki kömürle indirgenir ya da elektrik arkından bir metan (ya da asetilen) ve azot karışımı geçirilir. Olağan koşullarda, hidrojen siyanür, kokusu acıbademi çağrıştıran renksiz bir sıvıdır; 25°C’ta kaynar ve -15°C’ta donar. Oldukça yüksek bir dipol momente haizdir, bundan dolayı, iyonik bileşikler için muhteşem bir çözücüdür; organizma için şiddetli bir zehirdir (5 santigramı, öldürücü bir miktardır).



KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE BİLEŞİKLERİ



Hidrosiyanür asidi iki tür organik ester verebilir: R-C ≡ N nitriller (bu dununda, HCN de formik nitrildir) ve R-N ≡ C karbilaminler (bu iki biçimin totomer değildir de yalnızca izomer olmasına rağmen izonitril de denir). Sulu çözeltide, hidrojen siyanür çok zayıf bir asit şeklinde davranır; tuzları, displaystyle siyanür iyonu içeren siyanürlerdir. Bu iyonun, halojenürlere benzer nitelikleri vardır; yükseltgenmeyle elde edilmiş displaystyle siyanat, kükürt etkisiyle elde edilmiş displaystyle tiyosiyanat, displaystyle izosiyanat, vb’leri şeklinde psödohalojenür ismini alır.



Sodyum ve potasyumun siyanürleri, sanayide, müsavi düşen amidür’ün, odun kömürüyle 900°C’a doğru ısıtılmasıyla üretilir. Alkali, toprak alkali ve cıva siyanürler, suda çözünürler; bu sulu çözeltiler güçlü baz niteliği taşırlar. Suda çözünmeyen, ağır metallerin siyanürleri, alkali siyanürlerin çözeltilerinde çözünebilirler; bu şekilde, çok emin siyanür kompleksleri elde edilir ve çok az oranda metal katılmasıyla zehirli olma şartları tümüyle “gizlenebilir”. Bu kendine özgü vaziyet, altın, gümüş, kobalt, platin, bilhassa de demirde görülür. + 2 yükseltgenme derecesindeki demirle displaystyle F.9O ferrik tuzu, çözünmeyen Prusya mavisi olan displaystyle ferrosiyanür elde edilir. displaystyle ferrisiyanürse + 3 yükseltgenme derecesine müsavi düşer. Günümüzde, ilki siyanoferrat II, ikincisiyse siyanoferrat III olarak adlandırılır.



UYGULAMA ALANLARI



Karmaşa siyanürlerden, altın ve gümüşü filizlerinden elde etmek için yararlanılır. Bu siyanürleme yönteminde ince şekilde öğütülen filizler, içine hava verilen alkali siyanürün ortalama % 0,1’lik sulu çözeltisiyle işlemden geçirilmesiyle elde edilirler. Gümüş, displaystyle gümüş siyanür iyonu halinde çözeltiye geçer; altınsa, displaystyle altın siyanür iyonu haline gelir. Metal, yerini, çinko etkisiyle karmaşa iyona erteleyerek çöker. Karmaşa siyanürler, galvanoplasti (siyanürlübanyolar) yöntemiyle altın ve gümüş kaplamada kullanılırdı. Prusya mavisinden pigment olarak yararlanılırdı.



Siyanürleme, bununla beraber moleküllere -C ≡ N kümesini sokmak anlamına gelir. Siyanürün asetilene olan tesiri, displaystyle CHequiv CH+H-Cequiv Nto C=CH-Cequiv N tepkimesine bakılırsa, polimerleşmesi ya da vinilklorür, vinil asetat, bütadiyen vb. ile kopolimerleşmesi, suni dokuma lifi ve suni kauçuğun (Orlon, perbünan, vb.) üretimine neden olan bir monomer olan akrilik nitril ya da akrilonitrili verir. Aynı şekilde, aldehitlere, metilketonlara ve siklanonlara olan tesiri, mühim bireşim araçları olan siyanhidrinleri oluşturur (asetonla, polimerleşmesi metakrilik reçineler veren metakrilik esterler elde edilir). Bununla birlikte, siyanürleme, çeliklerin yüzeyini işleme yöntemidir ve nitrürlemeye benzer.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları
Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/siyanur.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/siyanur-ozellikleri-ve-kullanm-alanlar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/siyanur-ozellikleri-ve-kullanm-alanlar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content