Üreteç nedir, özellikleri, zıt emk, iki nokta arasındaki potansiyel fark, üreteçlerin verimi, motor gücü, üretecin gücü mevzu sunumu. ÜRETEÇ...
Üreteç nedir, özellikleri, zıt emk, iki nokta arasındaki potansiyel fark, üreteçlerin verimi, motor gücü, üretecin gücü mevzu sunumu.
ÜRETEÇLER
Bir üreteç devreden geçen elektrik yüklerine enerji vererek elektrik yüklerinin dönem süresince dolaşmalarını sağlar.
Bir üretecin içinden geçen birim yüke (+1 Coulomb) verdiği enerjiye üretecin elektromotor kuvveti denir. Mesela bir üreteç içinden geçen 1 C’luk yüke 1 joule’lük enerji kazandırıyorsa üretecin emk’sı 1 volttur.
O halde bir üretecin devreye verdiği (içinden geçen q yüküne kazandırdığı) enerji
kadardır.
Saf dirençten oluşan kapalı bir devrede üretecin verdiği kadarlık enerjinin bir bölümü dış devrede bir bölümü kendi içinde ısıya dönüşür.
Enerji korunumuna nazaran
dır.
Buradan devreden geçen akım sertliği; olur.
Zıt emk
Bir emk membaı içinden geçen birim yükten almış olduğu enerjiyi ısı enerjisinden başka enerji türlerine dönüştürüyorsa bu kaynağa zıt elektromotor kuvveti denir.
Mesela bir elektrik motoru üreticin tersine çalışır. İçinden geçen her birim yükten (+1°C) enerji alıp bunun bir kısmını mekanik enerjiye dönüştürür. Motorun içinden q yükü geçmişse mekanik enerjiye dönüşen elektrik enerjisi;
dir.
= motorun zıt emk’sı
Ohm kanunun en genel Şekli
Bir üreteç, bir motor ve bir saf dirençten oluşan kapalı devrede üreteçin devreye verdiği enerjisinin bir bölümü dirençler üstünde ısı enerjisine bir kısmıda motor tarafınca mekanik enerjiye dönüşür.
***Bir motorun zıt emk’ya haiz olması için mekanik iş yapması gerekir. Bundan dolayı motorun dönmesi engellendiğinde zıt emk sıfırdır. Kısaca motor saf direnç durumundadır.
***Potansiyel, akım yönünde azalır.
***Bir direncin iki ucu arasındaki potansiyel fark dir.
I=0 ise V=0 ya da R=0 ise V=0 dır.
YORUMLAR