Hz. İsa’nın Doğumu

Hz. İsa ‘nın doğumu nasıl betimlenmiştir? Hz. İsa’nın doğumu ile ilgili inanışlar, hikayesi, hakkında bilgi. Hz. İsa’nın Doğumu Hz. İsa’nın ...



Hz. İsa ‘nın doğumu nasıl betimlenmiştir? Hz. İsa’nın doğumu ile ilgili inanışlar, hikayesi, hakkında bilgi.





Hz. İsa’nın Doğumu



Hz. İsa’nın Doğumu, Hristiyan sanatında, yeni doğmuş İsa’yı Meryem Ana ve başka figürlerle birlikte gösteren sahnedir. Karmaşık bir ikonografisi olan bu konu ilk kez 4. yüzyılda Hristiyanlarca işlenen Roma lahitlerinde kabartma olarak ortaya çıktı. Daha sonra İsa’nın yaşamından başka sahnelerle birlikte bazilikaların iç mekânlarında kullanıldı. 5. yüzyıldan sonra erken Hristiyan sanatının en önemli konuları arasına girdi; çünkü İsa’nın bedenleşmesinin gerçekliğini ve Meryem Ana için 431’de benimsenen Theotokos (Tanrı Anası) sıfatının geçerliliğini vurguluyordu. Erken dönem tasvirleri doğumun sancısız gerçekleştiğini vurgulamak amacıyla Meryem’i otururken, bebeği de kundakta, ahırın yemliğinde yatarken gösteriyordu. Ahırda bir öküz ile bir eşek de vardı. Sahnede genellikle bulunan bir ya da iki çoban Mesih’in Yahudilere görünüşünü, Müneccim Krallar ise (İsa’ya tapınmak için Doğu’dan gelen bu bilgeler Mezmurlar’daki bir kehanet dolayısıyla “Kral” adıyla anılır) Yahudi olmayan halklara görünüşünü simgeliyordu.



6. yüzyılda Suriye’de ortaya çıkan ve ortaçağ boyunca Doğu’da, 14. yüzyılın sonlarına değin de İtalya’da yaygınlaşan bir başka düzenlemede ise Meryem Ana bir şilte üzerinde yatar durumda gösterilerek sancısız doğum kavramından uzaklaşıldı. Öküz ve eşek gene vardı, bebek de kundaklı olarak yemlikteydi. Ama ahır, Filistin gelenekleri uyarınca bir mağara içinde betimlenmişti. Genellikle mağaranın üzerinde melekler dolanıyor, Meryem’in kocası Yusuf da dışarıda oturuyordu. Müneccim Krallar’la çobanlar da çoğu kez sahnede yer alıyordu. Bazı örneklerde, bir meleğin çobanlara İsa’ nın doğumunu müjdelemesi ve Müneccimlerin Beytlehem’e yolculuğu aynı anda arka planda gösterilmişti. Bu düzenleme bazı ufak değişikliklerle Kuzeybatı Avrupa’da korundu. Doğu’da ise ön planda iki ebenin bebeği yıkarken betimlenmesi yerleşti. Bu düzenleme büyük olasılıkla Tanrı Dionysos’ un doğumuna ilişkin klasik sahnelerden aktarılmıştı ve bir bakıma İsa’nın vaftiz edilişinin habercisiydi. Bu sahne en karmaşık biçimiyle Bizans kiliselerinin iç mekânlarında yaygın olarak kullanıldı.



14. yüzyılın sonlarında İtalya’da ve bütün Batı Avrupa’da İsa’nın Doğumu tasvirlerinde bütünüyle farklı bir ikonografik düzenleme ortaya çıktı. Temelde bir “tapınma” sahnesi olarak düzenlenen bu kompozisyonlarda Meryem Ana artık doğumun hemen ertesinde değil, bebeğin önünde diz çökmüş halde; bebek de yemlikte değil, bir saman yığını üzerinde ya da Meryem’in pelerininin katları arasında ışık saçar durumda ve çıplak betimleniyordu. Çoğunlukla Yusuf da diz çökmüş, tapınıyordu. Özellikle ilk örneklerde öküz ve eşek dışındaki ayrıntıların çoğu kullanılmadı. İtalya’dan yayıldığı sanılan bu düzenleme 14. yüzyılın etkili mistiklerinden İsveçli Azize Birgitta’nın gördüğü bir düşün ayrıntılarını yansıtıyordu, büyük olasılıkla da bu düşten kaynaklanmıştı. 15. yüzyıla gelindiğinde Batı Avrupa’da yaygın olarak benimsenen bu düzen, altar panoları ile başka dinsel konulu yapıtlarda kullanıldı.



Rönesans döneminde melekler yeniden ortaya çıktı. Doğum sahnesi ise o sırada yeni gelişmiş olan Çobanların Tapınması’yla bütünleşti. Ebeler de bazen sahneye katılıyordu. 16. yüzyılda Trento Konsili ebe, öküz ve eşek figürleri ile İsa’nın yıkanmasının apokrif anlatılardan kaynaklanan, öğreti bakımından temelsiz ve bayağı görüntüler olduğunu bildirerek bunları yasakladı.



17. yüzyılda yeniden sıradan bir düzenleme canlandı: Meryem gene uzanmış durumdaydı ve bebeği tutuyordu. 17. yüzyıldan sonra Hristiyan dinsel sanatındaki genel gerilemeye karşın, İsa’nın Doğumu önemli bir konu olarak varlığını sürdürdü.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hz. İsa’nın Doğumu
Hz. İsa’nın Doğumu
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/isanin-dogumu.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hz-isann-dogumu.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/hz-isann-dogumu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content