Boşaltım Sistemi Nedir? Boşaltım Sistemi Organları ve Yardımcı Organlar

1 Boşaltım Sistemi Ne Anlamına gelir? Boşaltım Sisteminin Önemi 3 Boşaltım Sistemi Destek Organlar Boşaltım Sistemi Ne Anlamına gelir? Bo...


  • 1 Boşaltım Sistemi Ne Anlamına gelir? Boşaltım Sisteminin Önemi



  • 3 Boşaltım Sistemi Destek Organlar

  • Boşaltım Sistemi Ne Anlamına gelir? Boşaltım Sisteminin Önemi



    Vücuttan atılması ihtiyaç duyulan bu atıklar katı ve sıvı olarak kan içinde böbreğe kadar ulaşırlar ve burada süzülürler. Peşinden üreterlerden geçerek idrar kesesine ulaşırlar. Burada depolanan atıklar belli başlı aralıklarla vücuttan atılırlar.



    Boşaltım sistemi nedir


    Boşaltım Sitemi Ana Organları



    Böbrekler, omurgalılarda bulunan fasulye şeklinde 2 tane boşaltım organıdır. 10 santimetre kadar olabilen böbrekler, boşaltım sisteminin bir kısmını oluştururlar. Bu organlar, başta üre olmak suretiyle atıkları kandan süzer ve onları artmış su ile beraber idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere tesir eden hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefrolojidir. Nefroloji, ismini Yunanca “böbrek” anlamına gelen nephros sözcüğünden alır.



    böbrek-11



    Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir. Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir. Kanımızda atık maddelerin yanı sıra karbonhidratların yağların ve proteinlerin sindirilmesi sonucu oluşan minik moleküller,vitaminler ve su şeklinde yararlı maddelerde bulunmaktadır.



    Üreterler, böbrek ile idrar torbası içinde bulunurlar. 25-30 santimetre uzunluğunda, 4-7 mm çapında, kas liflerinden oluşmuş boru şeklinde yapılardır. Böbreklerde oluşan idrar bu ince borucuklar vasıtasıyla idrar kesesine ulaşır. Üreter pars abdominalis ve pars pelvica olmak suretiyle iki bölümde incelenir. Üreterin üç yerde darlığı vardır.



    üreterler-11



    Birinci darlık başlangıç yerinde, ikinci darlık linea terminalis’i çaprazladığı yerde, üçüncü darlık da idrar kesesine girmiş olduğu yerdedir (en dar yeri burasıdır).



    idrar kesesi-11



    İdrar kesesi yoğun kas liflerinden oluşmuş, idrarın depolandığı, genişleme özelliği bulunan poşet şeklinde bir yapıdır. İdrar torbası dolduğunda kesenin duvarını oluşturan kas lifleri gerilerek idrara çıkma hissi uyandırır ve duvarındaki kasların kasılması ile idrar kesesi boşalır. Hanımlarda pelvis boşluğunun tabanında, erkeklerde rektumun önünde ve prostatın üzerindedir.



    İdrarın idrar torbasından alınarak, vücut dışına atılmış olduğu son kanaldır.



    Solunum vasıtasıyla karbondioksit ve su buharını vücuttan uzaklaştırır.



  • Çevresel Sinir Sistemi Nedir? Çevresel Sinir Sisteminin Kısımları ve Görevleri


  • Canlıların Ortak Özellikleri


  • Tabii Kaynak Nedir? Tabii Kaynaklar ve İnsan Faaliyetleri
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Boşaltım Sistemi Nedir? Boşaltım Sistemi Organları ve Yardımcı Organlar
    Boşaltım Sistemi Nedir? Boşaltım Sistemi Organları ve Yardımcı Organlar
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/BoC59FaltC4B1m-sistemi-nedir.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/bosaltm-sistemi-nedir-bosaltm-sistemi.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/bosaltm-sistemi-nedir-bosaltm-sistemi.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content